Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Negativa miljökonsekvenser" -infrastrukturminister Ulrica Messings nya förklaring till att riksvägen inte byggs

Annons

Det föreslagna riksvägsbygget genom Ludvika skulle "få betydande negativa miljökonsekvenser".

Det är infrastrukturminister Ulrica Messings senaste förklaring till att regeringen plockat bort vägbygget från den stora vägplanen.

Beskedet om "negativa miljökonsekvenser" lämnade Messing i samband med att hon på onsdagen i riksdagen svarade på en fråga från Rolf Gunnarsson (m).

Gunnarsson ville ha besked om "statsrådet är beredd att vidta åtgärder för att lösa frågan om Förbifart Ludvika?".

Av svaret framgår att Messing dömer ut det föreslagna alternativ 4 som ett oenigt kommunfullmäktige godkände redan den 26 september 1989.

Bedömningen om negativa miljökonsekvenser har stärkts av det faktum att ett stort antal överklagningar gjorts av boende i närheten, noterar Messing i svaret.

Hon låter också förstå att om det ska bli en ny riksväg måste Vägverket föreslå en annan vägsträckning.

- Det ankommer på Vägverket att inför nästa planeringsomgång bedöma om det finns skäl att utreda och föreslå en annan lösning på ett eventuellt projekt på riksväg 50 i Ludvika.

- Tills dess har Vägverket möjlighet att genomföra åtgärder på befintlig väg i syfte att förbättra trafiksäkerheten och miljöförhållandena där, står det i Messings svar till Rolf Gunnarsson.

Nämnas kan att det är första gången som Ulrica Messing officiellt använder begreppet "negativa miljökonsekvenser" för att motivera avslaget för riksvägsbygget.

Några dagar efter regeringsbeslutet i mitten av februari sade hon till NLT att en viktig orsak var alla överklagningar mot arbetsplanerna för bygget.

När så regeringens beslut blev offentligt framkom det att anledningen var att projektet ansågs samhällsekonomiskt olönsamt och att det saknades "transportpolitiska skäl" för att genomföra bygget.

I mitten av april kommer Ulrica Messing till Dalarna för att prata väg- och järnvägsfrågor med kommun- och länspolitiker.

Då kanske det presenteras en fjärde förklaring till varför Ludvikabygget plockats ur vägplanen och arbetsplanerna upphävts?

- Ja, nu har vi fått höra ytterligare en variant och det låter ju lite märkligt. Men nu måste vi sätta oss och föra en saklig diskussion med regeringen, säger Roger Stål (s), kommunalråd i Ludvika.

-Vi måste komma vidare. Det här är den viktigaste frågan för Region Dalarna framöver, betonar Roger Stål.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons