Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Negar, 12, lever i ständig skräck

Annons

Tolvåriga Negar sitter intill sin pappa i soffan. Hon kurar ihop sig och drar upp axlarna, lyssnar sorgsen på hur Amir berättar om våld, hot och politisk förföljelse. En släkting översätter.

Negar går i skolan i Falun och tycker att det är skönt att sportlovet är slut. Hon är orolig hela tiden, men lite mindre när hon går i skolan.

Tvingas familjen gömma sig så måste hon vara hemma.

Hade Negar varit kvar i Iran hade hon aldrig gått i skolan, säger hennes släkting.

- Det var inget bra, jag vill inte prata om det, säger Negar och sluter sig tvärt.

Monica Annersten i Falun-Borlänge asylkommitté har berättat innan vi besökte familjen. Negar har blivit mobbad i skolan på grund av pappas politiska åsikter och misshandlad så svårt att hon fick söka läkarhjälp.

- Det här är ett solklart fall, familjen är politiskt förföljd, De har asylskäl och humanitära skäl, säger Monica.

Asylkommittén har upptäckt en miss i handläggningen av familjens ärende. Migrationsverket har inte intervjuat Negar, det bör man göra med barn som har egna asylskäl. Eftersom Negar är så rädd för att berätta så bör hon ha en barnpsykolog med sig vid denna intervju, tycker Monica.

Lillasyster Assal är med i soffan, hon tinar upp när hon förstår att vi inte ska ta henne till läkare. Hon är fyra och brukar gå på dagis, nu är hon hemma - med pappa, som hon säger. Han är ny och spännande eftersom han fängslades när Assal var två år.

Storasyster Negar berättar att hon oroar sig ständigt, speciellt på kvällarna och nätterna.

- I går natt vaknade jag och skrek, säger hon.

Hela familjen lever i svår väntan på beskedet som förmodligen kommer inom en månad. Just nu gör inte polisen något, men blir det negativt besked på den nya ansökan är de beredda att gömma sig.

- Vi återvänder aldrig, säger mamma Soraya och pappa Amir.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons