Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedsläpp för hockeyns etikkonferens i Mora

Annons

Ett "nedsläpp" av annorlunda art skedde därför i FM Mattsson Arena i Mora på måndagseftermiddagen, eller ett avstamp, som Svenska Hockeyförbundets och Svenska Hockeyligans Hans Nyberg valde att kalla det, när han presenterade planerna tillsammans med Mora IK:s klubbdirektör, Jan Simons, och kyrkoherde Gunnar Kärrbom, Mora församling.

Efter händelserna med tre hockeyspelare på landslagsuppdrag, däribland Mora IK:s Andreas Lilja, tog kyrkoherde Gunnar Kärrbom initiativ till en konferens om "Livets spelregler" och fick Mora IK, Svenska ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan med de tolv elitserielagen med sig, liksom Västerås stifts ledning med biskop Claes-Bertil Ytterberg i spetsen samt länsstyrelsen med landshövding Ingrid Dahlberg i spetsen.

Tanken är att hela hockeysveriges ledare ska samlas i Mora i september för att dra upp riktlinjerna för och förankra en programförklaring, där en likartad syn på "livets spelregler" är av största vikt.

- Vi har inte hunnit så långt i planeringen ännu, för vi är inte så förfärligt vana vid situationen, men jag är glad över att initiativ har tagits från kyrkan och Gunnar Kärrbom har hela pastoratet bakom sig, antar jag. Från hockeyförbundets sida tar vi gärna emot den utsträckta handen. Vi måste självrannsaka oss inom hockeyrörelsen och visa att vi vågar gå till botten med det här, sade Hans Nyberg.

Hur då gå till botten?

- Vi måste bli betydligt tydligare med att kommunicera den värdegrund hockeyrörelsen står för ut i föreningarna och vad det betyder i praktiskt handlande i omklädningsrummen och utanför om vi ska kunna behålla statusen som Sveriges folkkäraste sport.

Nyberg poängterade att konferensen i september inte ska bli ett jippo, utan något meningsfullt.

Hockeyn ska nu jobba med ett "spår" och kyrkan med ett annat spår. Tillsammans ska de sedan arbeta fram ett gemensamt spår.

- Vi ska befrukta varandras styrkor, säger Gunnar Kärrbom. Konferensen är en del av det, ett startskott för en process.

En projektgrupp har bildats där de tre nämnda personerna ingår samt Sonja Sys, landshövding Ingrid Dahlberg samt stiftsprosten Ola Söderberg.

Finansieringen av konferensen verkade oklar under måndagen, men enligt de tre herrarna kommer det inte att handla om några jättebelopp. De som kommer till konferensen får själva betala.

- Jag hoppas att Gunnar Kärrbom (Mora församling) inte behöver lämna en enda krona i det här, sade Jan Simons.

Hur kommer vi att märka om fem-tio år att hockeysverige skirver ner regler även för uppförandet utanför planen?

- Att klubbarna ser det som en viktig ingrediens att diskutera sådana frågor och att det gett avtryck hos varje individ, hoppas Hans Nyberg.

Som av en händelse tog en av de omskrivna hockeyspelarna, Andreas Lilja, avsked av Mora och Mora IK just på måndagsmorgonen.

- Han och hans fru var här i morse. Nu är de på väg i bil till Malmö, berättade Jan Simons i går.

Beträffande varför Mora IK inte sparkade Andreas Lilja efter händelsen i Sweden Hockey Games sade han:

- Vi har haft en oerhört nära och bra relation med Andreas sedan han var hos oss tidigare. Då kändes det inte naturligt att sätta skon i ändan på honom nu. I grunden är han en kanonkille och en oerhört bra person.

Kyrkoherde Gunnar Kärrbom har varit involverad i arbetet med Andreas Lilja efter "hockeyskandalen".

Nu slutar både detta arbete och klubbens formella ansvar i och med att Andreas Lilja lämnar Sverige för Florida.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons