Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedsläpp för hockeyns etikkonferens

Annons

Ett "nedsläpp" av annorlunda art skedde därför i FM Mattsson arena i Mora på måndagseftermiddagen, eller ett avstamp, som Svenska hockeyförbundets och Svenska hockeyligans Hans Nyberg valde att kalla det, när han presenterade planerna tillsammans med Mora IK:s klubbdirektör, Jan Simons, och kyrkoherde Gunnar Kärrbom, Mora församling.

Efter händelserna med tre hockeyspelare på landslagsuppdrag, däribland Mora IK:s Andreas Lilja, tog kyrkoherde Gunnar Kärrbom initiativ till en konferens om Livets spelregler och fick Mora IK, Svenska ishockeyförbundet och Svenska hockeyligan med de tolv elitserielagen med sig, liksom biskop Claes-Bertil Ytterberg samt landshövding Ingrid Dahlberg.

Tanken är att Hockeysveriges ledare ska samlas i Mora i september för att dra upp riktlinjerna för och förankra en programförklaring.

- Vi har inte hunnit så långt i planeringen ännu, för vi är inte så förfärligt vana vid situationen, men jag är glad över att initiativ har tagits från kyrkan. Från hockeyförbundets sida tar vi gärna emot den utsträckta handen. Vi måste rannsaka oss själva inom hockeyrörelsen och visa att vi vågar gå till botten med det här, sade Hans Nyberg.

Nyberg poängterade att konferensen i september inte ska bli ett jippo, utan något meningsfullt.

Hockeyn ska nu jobba med ett spår och kyrkan med ett annat spår. Tillsammans ska de sedan arbeta fram en gemensamt inriktning.

- Vi ska befrukta varandras styrkor, säger Gunnar Kärrbom. Konferensen är en del av det, ett startskott för en process.

En projektgrupp har bildats där de tre nämnda personerna ingår samt Sonja Sys, landshövding Ingrid Dahlberg samt stiftsprosten Ola Söderberg.

Finansieringen av konferensen verkade oklar under måndagen, men enligt de tre herrarna kommer det inte att handla om några jättebelopp. De som kommer till konferensen får själva betala.

- Jag hoppas att Gunnar Kärrbom (Mora församling) inte behöver lämna en enda krona i det här, sade Jan Simons.

Hur kommer vi att märka om fem-tio år att hockeysverige skriver ner regler även för uppförandet utanför planen?

- Att klubbarna ser det som en viktig ingrediens att diskutera sådana frågor och att det gett avtryck hos varje individ, hoppas Hans Nyberg.

Kyrkoherde Gunnar Kärrbom har varit involverad i arbetet med Andreas Lilja efter hockeyskandalen. Nu slutar både detta arbete och klubbens formella ansvar i och med att Andreas Lilja lämnar Sverige för Florida.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons