Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedslående resultat

Annons

Resultatet av kontrollerna är nedslående. Fordonen i Malungsområdet visar sig ha betydligt fler brister än på andra håll i Dalarna och så har det varit under de senaste åren.

Polisinspektören Åke Nyström, som varit med under de här dagarna i Malung och Sälen, anser att det är förvånansvärt att så många fordon ertappas med i många fall mycket allvarliga brister.

Poliserna har också noterat andra skräckexempel i trafiken. Ett av de värsta var när en bil stoppades med en man, en kvinna och ett mindre barn i. Mannen som körde bilen hade inget bälte på sig och det lilla barnet satt på golvet framför kvinnan i förarsätet.

- Det är ett skräckexempel på hur man beter sig i trafiken. En olycka med den bilen hade fått katastrofala följder säger polisen.

Under de här dagarna kontrollerades cirka trehundra fordon i flygande besiktningar och ett femtiotal av dessa fick anmärkningar och förelägganden. Så illa ställt är det inte på något annat håll i Dalarna säger polisen och bilinspektörerna.

- Vi har också haft nykterhetskontroller. Ett par hundra bilförare har fått "blåsa" men här har det varit bättre. En rattfyllerist åkte fast, i övrigt var alla "rena", säger polisinspektör Åke Nyström.

- Det förvånar också att relativt många bilägare färdas i avställda fordon. Bara i Malung har vi under ett par dagar ertappat sex-sju sådana fall säger Åke Nyström.

Samtidigt med fordonskontrollerna har man också tagit en del fartsyndare. Det handlar om ett tiotal under polisrazziorna, men ingen av dem har åkt så fort att deras körkort har blivit beslagtagna.

När det gäller den tyngre trafiken har man konstaterat att det är många som har bristfällig lastning och det gälller såväl utländska som svenska lastbilsekipage. Och detta utgör självfallet en mycket stor trafikfara säger polisen.

Det gäller såväl virkestransporter som andra tunga transporter.

En och annan bilist som kör med sommardäck har också åkt fast och rent allmänt konstaterar polisen att standarden på bilparken i Malungsområdet är mycket dålig och har försämrats under senare år.

- Det visar att det är stort behov av att ha tätare kontroller i Malung och Sälen säger polisinspektören Åke Nyström.

Under de här polisrazziorna har fem poliser och fyra bilinspektörer deltagit.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons