Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskräparna regerar

Annons

En stor del av nedskräpningen sker runt hamburgerrestaurangen McDonald's. Många kunder tar med sig sina påsar till Stadsparken.

Bordet närmast lekplatsen är en populär plats, likaså området vid den lilla scenen. Dagen efter kan resultatet av festandet beskådas.

Lika illa ser det ut efter Kommunalgatan, den lilla gatan mellan McDonald's och Stadshuset.

Det värsta av allt är att de av kommunen utplacerade soptunnorna inte används av alla. Vissa av restaurangens gäster verkar finna ett nöje i, eller betrakta det som en självklarhet, att kasta allt skräp bredvid papperskorgarna.

Soptunnorna används gärna som fotbollar eller handbollar, allmän egendom som man kan avreagera sig på genom att sparka på eller kasta i väg. Något som hade skett med soptunnan vid lekplatsen och en papperskorg vid scenen under natten till söndagen.

Ansvariga vid kommunen är förtvivlade och vet inte vad man ska göra för att få bukt med den tilltagande nedskräpningen och skadegörelsen.

- Vi måste hålla hårt i pengarna och kan inte ta in mer folk som jobbar med städningen. Nu under sommaren kommer vi att ha en extrapersonal i gång tre-fyra timmar varje lördagsförmiddag. Vederbörande får i första hand städa gågatan och intilliggande gator, säger Anders Axelsson som är områdeschef vid tekniska förvaltningen.

Skräp som slängs under natten till söndagen blir liggande till minst måndag morgon.

-Vi har en anställd som i stort sett jobbar heltid måndag-fredag med att städa i centrum, säger Axelsson som konstaterar att nedskräpning förekommer alla veckodygn.

Bertil Höök, högste chef för tekniska förvaltningen, omtalar att varje fastighetsägare har ansvar för att städa sitt område.

- McDonald's har förbättrat sig. Tidigare så var de bara ute och spolade rent sitt område med följd att skräpet hamnade i rännstenen och vi fick ta hand om det. Men där har vi sagt ifrån och nu städar McDonald's sitt område, berättar Höök.

Han anser att det inte råder något tvivel om att nedskräpningen ökat sedan hamburgerrestaurangen kom till stan i slutet av 90-talet. McDonald's papper och förpackningar ligger och skräpar på många håll, inte bara i centrum.

-Man kan se påsarna vid Ställviksberget på vägen ut mot Grangärde och på Smedjebacksvägen nedåt Norsbro. Folk vevar ner rutan och kastar ut det bara.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons