Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedräkning till Irakkrigets 4-årsdag

Annons

Många tusen demonstranter runtom i världen har inlett nedräkningen till fyraårsdagen av Irakinvasionen. I Washington har redan över 200 antikrigsivrare gripits av polis.

Aktionerna i protest mot Irakkriget _ som fyller fyra år på måndag amerikansk tid, tisdag irakisk tid _ inleddes i fredags kväll med en kristen vaka nära Vita huset i USA:s huvudstad. Av de flera tusen som deltog hamnade ett par hundra i klammeri med rättvisan när de försökte inta en avlyst trottoar vid det amerikanska presidentpalatset.

President George|W Bush missar helgens spektakel eftersom han vilar upp sig i det presidentiella fritidsstället Camp David i Maryland.

Under lördagen fick antikrigsaktivisterna på Washingtons gator mothugg av Irakpolitikens vänner. I en musikens kamp spelade de sistnämnda "The Battle Hymn of the Republic" medan Bushkritikerna försökte få fram sitt budskap till tonerna av Stevie Wonders "Superstition".

Protester mot kriget syns i helgen inte bara i USA. I Malmö, Göteborg och Stockholm lockade demonstrationer på lördagen hundratals deltagare.

I Istanbul hölls aktioner både i den europeiska och den asiatiska delen av den turkiska mångmiljonstaden, med över 1|000 deltagare på båda sidor.

Ett 60-tal mil sydväst därom, i Aten, marscherade cirka 1|000 människor till USA:s Greklandsambassad. Demonstranterna manade västvärlden att dra tillbaka sina styrkor från både Irak och Afghanistan.

Under helgen hålls också protester i bland annat Madrid, Barcelona, Los Angeles och New York.

TT

Mer läsning

Annons