Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningar gynnar ABB-bolag i Ludvika

Annons

Produktionen flyttas bland annat till ABB Transformers och High Voltage Products i Ludvika.

Men i Karlskrona ökar oron då en kabelfabrik ska bort.

ABB har ett program för fokuserade fabriker och i detta så blir ABB i Ludvika stärkta av de två besluten.

Dundee fabriken med 220 anställda stängs redan i slutet av detta år efter att den gått med tiotals miljoner i förlust under flera år och har hård konkurrens från bland annat VA Techs nyuppförda fabrik.

Dundee har en bred transformatorproduktion som sprids på fabrikerna i Ludvika, Spanien och Polen. Dundee-enheten har varit inriktad på att försörja den britt-iska marknaden.

Till Ludvika flyttas den tunga delen, stora krafttransformatorer över 50 MVA:s effekt.

- Att vi stänger Dundee är ett led i våra fokuserade fabriker. Volymerna fördelas om på några fabriker varav Ludvika är en, säger Transformers chef, Lars Martinsson, som uppskattar att det handlar om tiotalet stora transformatorer per år som hamnar i Ludvika.

- Men det förutsätter naturligtvis att vi kan sälja och leverera, säger Transformers chef som inte för dagen ser att beslutet betyder mer sysselsättning i Ludvika.

180 anställda finns i kondensatorfabriken i Ellesmere Port i England. Där tas 100 jobb bort fjärde kvartalet när ABB flyttar internt säkrade högspänningskondensatorer till Ludvika, externt säkrade till Kanada och trefaskondensatorer till Australien.

Fabrikens marknader har varit Storbritannien, Irland och Frankrike. Kvar blir lågspänningskondensatorer och osäkerhet råder om vart mellanspänningskondensatorer ska flyttas.

ABB High Voltage Products chef Jens Birgersson är glad över mer produktion till Ludvika:

- För vår del handlar det om årliga volymer på mellan 10 och 15 miljoner kronor och det är alltid positivt, säger Birgersson som påpekar att speciellt i lågkonjunkturer är det bra att ha större marknad.

ABB-källor uppger vidare för NLT att ABB planerar att lägga ned en av kabelfabrikerna och valet står mellan ABB HV Cable i Karlskrona och tyska ABB Energiekabel GmbH, Mannheim.

Det som talar för Karlskrona är att man ligger vid hamnen, har effektiv och modern produktion men det som verkar fälla avgörandet till den tyska fabrikens fördel är ländernas olika arbetsrätt.

- Det känns absurt när vi hör hur man resonerar om att det blir för dyrt att lägga ned den mindre effektiva enheten då de tyska arbetarskyddslagarna gör att man bedömer att det blir för dyrt i Tyskland så istället vill man lägga ned den effektiva fabriken i Karlskrona, säger en ABB-källa.

ABB Kraft i Skien i Norge ska minska med 25 anställda efter liknande beslut om att fokusera tillverkningen av så kallade NAL-brytare, en lågspänningsbrytare till Polen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons