Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning hotar Venjans butik

Annons

I Venjans lokalblad går han i dag ut med en annons om att både affärsfastighet och inventarier är till salu.

Han har, de senaste åren, haft ekonomiskt stöd från länsstyrelsen, senast 100 000 kronor våren 2005, som räddat butiken kortsiktigt.

- Nu säger även länsstyrelsen ifrån, eftersom Mora kommun inte tar sitt ansvar ekonomiskt. Kommunen hade lovat mig ett besked under hösten. Jag har inte hört inte ljud därifrån. Dessutom har jag fått signaler om att min egen hälsa börjar ta stryk, säger den 39-årige Göran Solén.

Hans förhoppning är att någon annan person, med ekonomiska resurser, kan ta över verksamheten.

Göran har fått jobba med en grävmaskinsfirma vid sidan om affären för att klara ruljansen.

På årsbasis är det 2,5 tjänster, fördelade på tre personer, som jobbar i affären. Dessutom ställer föräldrar och bekanta upp ideellt.

Befolkningen har minskat i byn från 442 bofasta år 2003 till 411.

- Av dessa 411 vet jag att närmare 30-talet visserligen är skrivna i Venjan, men i praktiken bor de inte här. Därmed är den rätta siffran av permanent boende en bra bit under 400.

Göran konstaterar att åldermässigt har byn det senaste året fått positiva signaler med sju nyfödda och flera inflyttade barnfamiljer. Det har märkts marginellt på att även omsättningen i affären ökat.

Göran har dock bestämt sig för att driva affären fram till sommaren. Då slutar han, vad som än händer, och satsar på sin grävmaskinsfirma istället.

I Venjan är var tredje person över 65 år och drygt 50 av de cirka totalt 400 till och med över 80 år. Åldersstrukturen i Venjan, med 33 procent av befolkningen över 65 år, är extrem. Riksgenomsnittet är 17 procent. Frånvaron av barnfamiljer och yrkesverksamma sätter sina spår för omsättningen i lanthandeln.

Det var nära att byn blivit utan sin lanthandel redan i november 2004.

I sista stund utverkade länsstyrelsen ett bidrag på 150 000 kronor, annars hade det varit rullgardinen ned för handeln i Venjan redan då. Dessutom kom ytterligare 100 000 från länsstyrelsen i våras.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons