Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedladdning bra eller dåligt?

Annons

Vilken effekt har nedladdning av musik på musikindustrin. Från skivbolagshåll är det många som hävdar att nedladdningar med hjälp av populära fildelningsprogram som Kazaa och Morpheus bär en stor del av skulden för skivbolagens försämrade försäljningssiffror.

I främst USA har skivindustrin på senare tid gått tufft fram mot dem som delat ut musik utan att ha tillstånd till det. Många fildelare har dragit på sig stämningar på mycket höga belopp.

En studie som presenterades förra veckan visar dock att nedladdningen av musik har ingen eller ytterst lite effekt på skivförsäljningen.

Bakom studien står två forskare från Harvarduniversitetet och universitetet i North Carolina.

"Trots att nedladdning av musik sker i mycket stor skala så skulle de personer som laddat ner musiken inte ha köpt musiken om inte möjligheten till fildelning fanns", heter det.

De båda forskarna Felix Oberholzer och Koleman Strumpf använde loggfiler från två Opennap-servrar. De studerade sammanlagt runt 1,75 miljoner nedladdningar under 17 veckor 2002.

De analyserade vilka filer som laddades ner, var de laddades ner och jämförde dessa data med skivförsäljningen i de aktuella områdena.

Den genomsnittlige nedladdaren loggade in två gånger under undersökningsperioden och laddade hem 17 musikfiler. Det fans dock extremfall, till exempel en person som loggade in 71 gånger och tog hem över 5 000 sånger.

Sedan de båda forskarna nagelfarit siffrorna kom de alltså fram till att effekten har ingen, eller mycket liten påverkan på skivförsäljningen. Även i den mest pessimistiska modellen de satte upp så krävdes det 5 000 nedladdningar för att minska cd-försäljningen med ett enda exemplar.

Studien visar att fildelningen, tvärt om mot vad många tror, kan ha en positiv effekt på skivförsäljningen, åtminstone för de riktigt stora artisterna.

Även om studiens syfte inte är att förklara varför skivförsäljningen minskar pekar författarna på fler möjliga orsaker. Den framväxande marknaden för dvd och dataspel i kombination med en stagnerad ekonomi kan vara en förklaring.

I rapporten pekas också på det faktum att spel-industrin fortsätter att öka sin försäljning trots att det går alldeles utmärkt att ladda hem datorspel gratis och olagligt över internet.

Naturligtvis är Oberholzers och Strumts undersökning kontroversiell.

Skivbranschens organisation RIAA avfärdar den och hänvisar till egna undersökningar som sägs visa att minskad försäljning står i direkt proportion till ökad nedladdning.

Den som vill ta del av de båda forskarnas undersökning i sin helhel kan hämta den på Koleman Strumpfs hemsida. http://www.unc.edu/~cigar/

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons