Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi hade uttömt alla andra möjligheter

Annons

– Det är väldigt ovanligt att man gör så här. Det är första gången det händer i Avestas historia och vi hade uttömt alla andra möjligheter innan vi beslutade om vite, säger Wojciech Nedzewicz (mp), bildningsstyrelsens ordförande i Avesta.
Den politiska styrelse som ansvarar för utbildningen i en kommun har enligt skollagen rätt att förelägga föräldrar om vite om deras barn inte kommer till skolan.
Men först måste det stå klart att föräldrarna inte har gjort vad som är möjligt för att få sina barn att gå till skolan.
Innan vitesföreläggande sker ska alla andra möjligheter till att ge barnet utbildning utredas.
Oftast kopplas socialtjänst, kuratorer och psykologer in innan det går så långt som till ett vitesföreläggande.
I Avesta har man länge haft problem med en familj från vilken barnen inte kommer till skolan.
Enligt Wojciech Nedzewicz har socialtjänst och kuratorer kopplats in men ingenting hjälper. I slutet av februari i år beslutade bildningsstyrelsen om ett vitesföreläggande på 250 kronor i veckan för familjen så länge barnen inte kommer till skolan.
– Vi har inga tveksamheter om att detta är rätt. Vi har gjort allt vi kunnat för att få barnen till skolan, säger Wojciech Nedzewicz.
I Säter har vitesföreläggande hittills inte varit något alternativ när elever inte har kommit till skolan.
Abbe Ronsten (s) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Han berättar att det har förekommit fall där man tvingats hitta speciallösningar åt barn som inte kommit till skolan.
– Spontant känns vitesföreläggande inte som en riktig åtgärd. Rent juridiskt har ju föräldrarna skyldighet att se till att barnen går i skolan men då får man i stället pröva allt ifrån hemundervisning till att eleverna får gå om viss undervisning för att få det att fungera, säger Abbe Ronsten.
Inte heller i Hedemora har det varit aktuellt med några viten för elever inom de kommunala skolorna.
I en av kommunens friskolor har dock vitesföreläggande varit uppe för diskussion.
– En friskola har inte rätt att tillämpa regeln om vite på egen hand. Däremot kan kommunen ge dem rätt att förlägga om vite.
– I det här fallet blev det dock aldrig aktuellt eftersom eleven till slut bytte skola, säger Sven-Gustav Eiritz (c) från barn- och utbildningsnämnden i Hedemora.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons