Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Väntar de på att jag ska dö?

Annons

Georg Hammarbäck, 91 år, bor tillsammans med hustrun Lisa i det egna huset i Kölnäs. De har under alla år klarat sig alldeles utmärkt själva och så länge Georg klarar att köra bil så kan de åka och handla och uträtta ärenden på egen hand.
– Vi klarar oss alldeles utmärkt, men skulle inte Georg kunna köra bil blev det problem, konstaterar hustrun Lisa.
För över ett år sedan tyckte Georg att han började få problem att läsa tidningen och kontaktade sin optiker för att få nya läsglasögon.
Vid synundersökningen framkom det att Georg drabbats av gråstarr. Han fick en remiss till Ludvika lasarett och där konstaterades att han borde till Falun för att opereras.
I oktober kom en bekräftelse från ögonmottagningen att de tagit emot remissen och Georg skulle få en tid inom två månader. Det fanns dock ett förbehåll, det kunde dra ut lite mer på tiden.
Fyra månader senare kom en ny bekräftelse på att ögonmottagningen tagit emot remissen och att Georg skulle få en tid inom tre månader. Även denna gång fanns det ett förbehåll om att det kunde dra ut lite längre på tiden.
Ett erbjudande hade tillkommit och det var att Georg kunde få sjukvård utanför länet, exempelvis i Stockholm.
– När man är 91 år ska man inte behöva åka land och rike runt för att få ögonen undersökta, säger Georg.
Nu har det gått sju månader sedan det förra beskedet och fortfarande har inte Georg Hammarbäck fått någon tid till undersökning.
De har varit i kontakt med ögonmottagningen för att få ett besked och det fick de, Georg ska inte räkna med att komma på någon undersökning i Falun de närmaste sju månaderna.
– Väntar de på att jag ska dö så de slipper göra någon undersökning, eller vad är det frågan om, undrar Georg.
Så här i valtider ställer sig paret Hammarbäck frågan vad politikerna ska göra åt detta.
– Konsekvensen kan bli att vi måste ha hjälp från kommunen och då blir det en mycket dålig affär för skattebetalarna, summerar Lisa Hammarbäck.
Någon större förhoppning om att Georg ska bli opererad i brådrasket har de inte. En bekant till paret, Ingvar Eriksson, har väntat sedan i vintras på en tid för operation.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons