Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Kandikahuset perfekt för salladsbar och kafé!

Annons

Stig Haglund är en av många Ludvikabor som genom åren sett det ena gamla kända huset efter det andra försvinna ur samhällsbilden.

Tidigare rivningar och bränder har decimerat antalet hårt.

- Jag ömmande mycket för sockenstugan som revs för många herrans år sedan och sedan har det fortsatt. Gamla Goedeckehuset brann liksom de fina husen som fanns på Brända tomten.

- Stor skada var det också att de rev Garvarns hus med tornet i hörnet Eriksgatan-Storgatan.

- Nu finns ledsamt nog inte mycket kvar av husen som fanns i det gamla Ludvika. Därför har vi inte råd att förlora det lilla som finns kvar av den äldre bebyggelsen i centrum, fortsätter Haglund.

Han ger nu köpman Gullefors rådet att tänka sig noga för innan han driver rivningsärendet till verkställighet.

- För mig får han gärna bygga om Elg&Persson-huset hur mycket han vill men jag vill inte att han river Kandikahuset. Där har han ju redan ypperliga lokaler för den planerade salladsbaren.

- Här har han verkligen en bra möjlighet att göra något fint av ett av de få gamla hus som finns kvar. Personligen skulle jag helst se att han inredde ett litet pittoreskt kafé där. Då skulle vi få en pärla i anslutning till det nya fina torget.

- Med Kandikahuset har han dessutom det mesta till skänks. Det är bara att ta bort de fula fasadplåtarna och snygga upp fasaderna.

Kronan på verket skulle enligt Haglund kunna bli att den fönsterlösa gaveln mot söder pryddes med en tilltalande väggmålning.

- Han kunde låta konstintresserade elever från Kyrkskolan få i uppdrag att göra den. Släpp fram ungdomarna och låt dem måla ett stadsmotiv.

- Det skulle kunna bli enormt vackert och samtidigt en fin sevärdhet för de som besöker Ludvika.

Mer läsning

Annons