Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nd-ledare får fängelse

Annons

Paulsson har suttit häktad sedan händelsen i midsommar, då paret hade bjudit in några partivänner till fest i hemmet i Gagnef.

Han var rasande av svartsjuka när han attackerade sin sambo i ett förtält till en husvagn på tomten. Sambon berättade under rättegången hur han "matade" knytnävsslag mot hennes huvud.

Flera gäster som blev vittnen till misshandeln ropade åt Paulsson att sluta, och blev till slut tvungna att "bända" bort honom.

Under rättegången förnekade Tor Paulsson att det skulle ha varit fråga om några knytnävsslag. Han visade hur han i stället använt handflatan. Men tingsrätten tror honom inte: "Det sätt att slå som Paulsson har beskrivit ter sig för tingsrätten som onaturligt och främmande, särskilt med tanke på det upprörda och alkoholpåverkade tillstånd som Paulsson befann sig i. Det kan därför hållas för visst att det varit fråga om regelrätta och hårda knytnävsslag".

Misshandeln fortsatte sedan inne i huset, när Paulsson kom på sambon med att försöka larma polisen. När hon flydde in på toan hämtade han en skruvmejsel som han öppnade dörren med. Genom att ta skruvmejseln ifrån honom lyckades sambon hota sig ut från toaletten, har hon berättat.

Paulsson döms även för ett fall av olaga hot i midsomras. Enligt sambon ska han ha låtsats ha en kniv i fickan och sedan gjort ett utfall mot hennes mage. Han ska sedan ha skrattat hånfullt och sagt: "tänk om jag haft en kniv".

Tor Paulsson har uppgett att han inte kan minnas händelsen, och att han därmed varken kan förneka eller erkänna olaga hot.

Rätten har bedömt sambons uppgifter som mycket trovärdiga.

När det gäller misshandeln som ska ha ägt rum under en kryssning i våras har ord stått mot ord. Sambon har berättat hur Paulsson beskyllde henne för otrohet och tog hårda stryptag om hennes hals. Dagen efter dolde hon de begynnande blåmärkena med en scarf. Två vittnen har bekräftat att hon för ovanlighetens skull bar en scarf, medan två sagt att de inte sett den.

Tor Paulsson förnekar stryptagen, men tingsrätten menar att han ljuger.

När Tor Paulssons advokat, Tore Noreberg, under rättegången frågade sambon varför hon inte dokumenterade skadorna efter båtresan svarade hon:

- Jag skämdes. Och jag trodde inte det skulle hända igen.

Men ett par dagar in i juni hände det igen. Paulsson ska då, inför sina fem barn, ha slagit sambon i ansiktet, så att hon fick ett blåmärke på näsan. Han förnekar detta och säger att han bara slagit till henne på armen. Återigen finns vittnen vars berättelser går i sär. Tingsrätten går på sambons historia, och dömer Paulsson.

Tor Paulsson har under rättegången pendlat mellan ånger och blossande svartsjuka. Han har också sagt att han redan straffats nog genom att hans varumärke som politiker nu är förstört.

Rätten är av en annan mening: "Det samlade straffvärdet får - även med beaktande av att Tor Paulsson tills vidare avstängts från sina politiska uppdrag - bedömas uppgå till i vart fall fängelse ett år och fyra månader".

Enligt advokat Tore Noreberg kommer domen att överklagas.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons