Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"ND är allt annat än demokratiska"

Annons

Tor Paulsson, nationaldemokraterna, säger att hans parti är vare sig är rasistiskt eller har nazistiska sympatier. En som är av annan åsikt är journalisten Richard Slätt på tidningen Expo, som arbetar med granskning av högerextremismen i Sverige.

- Det finns tydliga saker som pekar på att nationaldemokraterna är allt annat än demokratiska, säger Richard Slätt.

- Inför riksdagsvalet i höstas så höll de ett möte på Östermalmstorg i Stockholm. Jag var där för att bevaka mötet, och fick med egna ögon se hur tungt kriminella och välkända nazister anslöt sig till deras demonstration. Samma sak hände på den tiden sverigedemokraterna fortfarande höll öppna demonstrationer. De drog till sig skinheads och det ansågs inte vara bra för partiets rykte. När Mikael Jansson tog över som partiledare "förbjöd" förbjöd han därför alla offentliga demonstrationer.

Enligt Richard Slätt ville dock nationaldemokraterna ut på gatorna igen för att "återta" dem.

- Tor Paulsson som nu kandiderar till valet i Orsa var på plats vid mötet i Stockholm och gjorde ingenting för att få bort de uttalade nazisterna på plats, konstaterar Richard Slätt.

- Nazister med NSF-kepsar (Nationalsocialistiskt front = största nazistpartiet i Sverige i dag) fick stå kvar och lyssna på talen, men det är ju fritt att göra det i en demokrati. Däremot blir det svårt för ND att förklara deras inställning till demokrati när deras seniorledare Harry Edlund i sitt tal tackar "de unga nationalisterna" i början av demonstrationen gjorde ett utfall mot en motdemonstration och jagat bort antifascisterna. Alltså har inte nationaldemokraterna några problem med att ha nazister i sina led, säger Richard Slätt.

Även vid Salemdemonstrationen, som hålls på årsdagen till ett brutalt mord på en ung skinnskalle, så gick nationaldemokrater sida vid sida med Sveriges största nazistorganisationer.

- Det kan vara bra att ha i åtanke när det drar ihop sig till val i Orsa, slutar Richard Slätt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons