Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazister ska få yttra sig i demokratiska Sverige

Annons

Några orsaker är: p Organiserade rasister och nazister är ganska få och det är inte alls de som är det främsta problemet för oss invandrare. De bär inte heller ansvaret för den misslyckade integrationspolitiken och de problem som finns i dagens samhälle. Vi måste fokusera på diskriminering av invandrare på arbetsmarknaden och den främlingsrädsla som genomsyrar stora delar av det svenska samhället.

Rasism och främlingsrädsla är ett allvarligt problem som vi måste ta itu med. Fördomar måste vädras ut och diskuteras på ett öppet sätt. Genom att lägga locket på jäser det under ytan och det blir bara värre. Det går inte att tiga ihjäl rasismen.

Folk påverkas starkt av det vi gör och mindre av det vi säger. En spridning av demokratins idéer kräver att vi beter oss som goda demokrater. Demokratiska fri- och rättigheter samt alla människors lika värde omfattar även främlingsfientliga krafter så länge de håller sig innanför lagens ramar. Därför bör de respekteras som individer men deras åsikter bör bekämpas - med till exempel debatt och andra demokratiska medel.

Grundlagen tillåter att främlingsfientliga krafter får tala fritt på gator och torg och sprida sin propaganda. Den som anser att detta är rätt kan väl knappast tycka att det är orätt att låta dem delta i en paneldebatt på högskolan, där deras åsikter kan bemötas direkt.

Det är nödvändigt att försvara allas vår rätt att yttra oss. Den intolerans som finns i samhället ska inte tillåtas få fotfäste inom landets högskolor och universitet. I dag vill en del stoppa nazister och rasister från att komma till tals, I morgon kan det bli kommunister, därefter kanske muslimer och så vidare. Ett sådant tankesätt för oss nära det diktatoriska.

En del människor tror att de har gjort sitt genom att ta avstånd från rasister och nazisters nakna budskap. Men samhället blir inte mer tolerant av att vi spottar på nazister. Vi, både invandrare och svenskar, bör också rannsaka oss själva. Hur toleranta är vi egentligen?

Och hur motarbetar vi våra egna fördomar. Och vilka är de som diskriminerar invandrare och ökar deras utanförskap? Är det bara Sverigedemokrater och deras gelikar?

Den 5 november 1998 anordnades en kontroversiell debatt på Mälardalens högskola. Rubriken var "Invandrare tillgång eller belastning?". Den gamle utbildningsministern Carl Tham och högskolans rektor sa förgäves nej till att främlingsfientliga krafter skulle få delta i debatten.

Exakt fyra år senare, tisdagen 5 november 2002, anordnar Forum Fristad vid Mälardalens högskola en liknande debatt med rubriken "Är Sverige främlingsfientligt?".

Medverkande i debatten är Birger Schlaug, före detta språkrör, mp; Johan Pehrson, partisekreterare, fp; Sten

Andersson, Sverigedemokraterna; Heléne Lööw, forskare och expert samt Jan Ahlberg, enhetschef på Brottsförebyggande rådet. Jag har tagit på mig uppgiften att leda den här debatten som är öppen för allmänheten. Vi slåss med ord - inte med knutna nävar!!

MOHSEN HAKIM

Mer läsning

Annons