Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nautilus får kommuner att kringgå upphandlingskraven

Annons

Företaget Nautilus har granskats av Sveriges Telivisions aktuelltredaktion och denna fann i somras att gymföretaget har fått eftertraktade kontrakt på gymverksamhet i en rad kommunala simhallar, utan att kommunerna gjort någon upphandling.

27 av de 36 kommuner där Nautilus verkar har frångått kravet på offentlig upphandling, enligt kartläggningen.

Nautilus hävdar att det rör sig om rena hyresavtal, men enligt flera länsrättsdomar har kommunerna köpt tjänster som de borde ha upphandlat.

I elva kommuner är avtalstiden minst 10 år, som mest 20 år i Enköping.

I Ludvika är den avtalade avtalstiden fem år där avtalet ska sägas upp ett år i förväg annars förlängs det automatiskt med fem år.

Medic Operating Support AB/Nautilus missade i somras efter upphandling en beställning värd 43 miljoner kronor från Stockholms kommun efter att avtalet två gånger underkänts i domstol och fått göras om. Arbogas avtal med Nautilus ligger för prövning hos kammarrätten.

Just nu brottas Härnösands kommun med sitt kontrakt med Nautilus. Kommunen vill krypa ur avtalet som slöts för tio år sedan men eftersom det handlar om ett hyreskontrakt så var det inte så lätt som kommunen först bedömde. I Härnösand gick man in i avtalet utan upphandling.

I Oskarshamn har Nautilus i dagarna vunnit en anbudstävling mot nJoy som är det företag som ifrågasätter Ludvika kommuns avtal. Där bjöd Nautilus kommunen 32 procent av intäkterna, en procent bättre än nJoy.

I Ludvika kommer kommunen få 10 procent av intäkterna enligt det avtal som fastighetschefen Stefan Andersson och Helene Lis undertecknat i god tro på uppmaning av nämndordföranden.

Nautilus och den lilla uppstickaren nJoy verkar i friskvårdsbranschen som omsatte 2,5 miljarder förra året och potentialen bedöms som enorm. I Storbritannien och USA tränar 15-20 procent regelbundet i lokal medan bara tre procent av svenskarna gör det.

Bland de rikstäckande kedjorna är Friskis & Svettis störst med omkring 330 000 betalande medlemmar. Nordens största kommersiella träningsföretag är Sats Sports club som har över 200 000 betalande medlemmar i Norden, varav drygt 60 000 i Sverige.

Trean Nautilus har 110 000 medlemmar i Norden, varav 70000 i Sverige.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons