Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk ska göra små stora

Annons

Det säger Eva Gabrielsson som utsetts till projektledare till mångmiljonprojektet Hållbart Byggande, som Dalarna nu sjösätter.

Eva Gabrielsson har under många år arbetat med ett mål i sikte: att åter få en fungerande byggmarknad i Sverige. Ursprungligen arkitekt med ordentligt påbyggnad har hon jobbat på många poster inom entreprenadsektorn. Hon har suttit i byggkostnadsdelegationen, varit departementssekreterare på miljösidan och skrivit bok om stadsplanering och byggandet 1900-1930.

- Det var en viktig och spännande period inom svenskt byggande. Under denna tid arbetade man över skrå- och politikergränserna och skapade ett hållbart byggande, berättar Eva Gabrielsson och fortsätter:

- Projektet här i Dalarna är på sätt och vis en spännande fortsättning av det jag har sysslat med hittills. Det enda jag inte riktigt förstår ännu är hur det kommer sig att projektet blev verklighet just i Dalarna.

Den saken förklarar nu byggindustriernas Hans Gradin och byggutbildningen Stars Mårten Nilsson med att det är en fortsättning på den process av samarbete mellan byggföretag i vidaste bemärkelse, bygganställda, offentliga aktörer och kunder som pågått länge i länet. Både understryker den yrkesstolthet som byggfolket i Dalarna har som den grundläggande faktorn.

Nu när projektledare Eva Gabrielsson finns på plats börjar det praktiska arbetet. I slutet av maj blir det stor kick-off med 40-talet inblandade företag och organisationer.

Därefter börjar jobbet inom fyra huvudområden: industri- och övriga hus, bostäder, anläggning och byggdelar.

Och det handlar inte bara om nya hus. Miljonprogrammets byggen ropar efter underhåll - ingen har i dag riktigt bra koll på hur det kan göras på bästa sätt.

Ett mål är att bygga nätverk mellan företag, från planka över fönster och väggar till framtida underhåll och vård av byggena. En uppgift blir attskapa förutsättningar även för små företag att kunna vara med i stora byggen. En annan uppgift blir att ta helhetsgrepp. Ett billigt bygge blir ju dyrt om det leder till stort underhållsbehov.

Utvecklingen av nya produkter och nya processer från upphandling över byggande till skötsel är andra bitar. Kundnyttan står i centrum liksom miljön både på kort och lång sikt - båda är förutsättningar för vettig ekonomi.

Lyckas Dalaprojektet ger det förstås både jobb och inkomster. Marknaden är ju egentligen enorm, både här hemma, i Mälardalen och runt Östersjön.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons