Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk mot EMU bildat

Annons

Målet är att vinna folkomröstningen den 14 september, att behålla kronan.

- Men folkomröstningen handlar om så mycket mer än vilka sedlar vi ska använda. Det handlar om makt, säger kassören Inger Olenius.

Dalanätverket består hittills av 13 olika organisationer, bland annat vänsterpartiet, miljöpartiet, folkrörelsen nej till EU, centernej, miljöförbundet Jordens vänner, Småbrukarna, samt ett antal olika lokalföreningar. Dessutom enskilda personer i Dalarna och representanter från olika fackförbund.

- Vi kommer att vara flera hundra personer som sköter fotarbetet runt om i Dalarna. Vi har mycket folk som är beredda att dela ut material och ägna tid till att tala med folk. Det är vår styrka, säger Pohanka.

Ekonomin är det sämre med.

- Vi har sökt pengar från den statliga pott som finns på 6 miljoner, men det lär inte bli mycket. Sedan gör vi så när vi träffas att en person står för fikat, alla andra betalar.

- Men inte till den som bjuder. De pengarna får gå till nätverket, berättar Inger Olenius.

- Vi behöver inte så mycket pengar. Det är till tryckning av flygblad, porto, kanske lokalhyra. Annars betalar var och en sin egen bensinkostnad, och alla arbetar gratis.

Tanken är att de olika organisationerna som ingår i nätverket ska ta ansvar för olika arbetsplatser och bostadsområden, skolor, föreningar, fack, pensionärer, och så vidare.

- Det svåraste är nog kampen mot tiden. Det är ett stort ämne, som det är tufft att få ut. Där har vi en stor pedagogisk uppgift, säger Pohanka.

Som alltså är tillbaka som språkrör. Hon blev ju rikskänd som miljöpartiets första språkrör.

- Nja, jag ser det inte som någon come-back. Det här handlar om att lägga lite mer tid på en fråga jag är intresserad av. Det gör jag hela tiden. Jag tycker det är roligt att prata med folk, säger Pohanka.

Dalanätverket kommer att jobba hårt för att få folk att rösta.

- Det gynnar nog nej-sidan. Men oavsett om man röstar ja är det viktigt att säga sin mening. Ska man ha fram folkviljan krävs ett högt valdeltagande. Blir det ja som vinner med ett högt valdeltagande, får vi böja oss för det.

För nätverket handlar folkomröstningen om makt.

- Detta är ett steg mot en federal stat. Vi lämnar över makten över vår valuta till andra. När EU tar in de nya medlemmarna kommer vi att ha 2 procent av befolkningen. Det säger sig själv att vi får en marginell påverkan. Och vi lämnar i väg kontrollen av vår valutareserv, säger Pohanka.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons