Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk för vargens rätigheter

Annons

- Den ökade rätten att få skjuta varg riskerar att få ödesdigra konsekvenser för den skandinaviska stammen, säger initiativtagarna till nätverket.

Men minst lika allvarligt ser de på den rena, misstänkt organiserade, tjuvjakten, som får vargarna att bara oförklarligt försvinna från reviren.

De vill dock framhålla att de på intet sätt misstror alla jägare. Men sådana som lägger ut förgiftade åtlar, skär sönder däck och hotar folk på telefon har de inget förtroende för.

Än värre anser nätverksdeltagarna det vara om varghatet tar sig så drastiska uttryck att det börjar skjutas skrämskott med skarpladdade vapen i skogen.

Alltså det som en av länsstyrelsens spårare råkade ut för häromkvällen i Våmådalen och som tidningen redogjorde för igår.

Förbipasserande sköt då upprepade skarpladdade skott med älgstudsare i mörkret efter att ha passerat och känt igen vargspårarens bil.

- Så här får det inte gå till. Det här tvingar oss att sluta oss samman för att försvåra för tjuvjägarna och hindra dem från att få härja ostört i vargreviren, förklarar rovdjurs- och naturskyddsföreningen.

Nätverksdeltagarna är många som alternerar mellan reviren och håller kontakt med varandra. De startar inte nätverket som kritik mot myndigheterna, utan som en resurs som dessa förhoppningsvis ska få nytta av framöver.

Mer läsning

Annons