Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk för svinodlare

Annons

Därför samlades i går lokala lantbrukare i Arkhyttans bystuga för att lära sig mer om svinproduktion och hur man startar "suggringar". Produktnamnet Dalagris är ett kvalitetsbegrepp som ger uppfödarna ett högre pris jämfört med övriga landet.

"Suggring" är ett nätverk av uppfödare som samarbetar för att uppnå ekonomiska och kvalitativa fördelar i sin produktion av fläskkött. Nätverket är uppbyggt kring ett "nav" där suggorna betäcks för att sedan "hyras" ut till en annan uppfödare - "satellit" - som sköter grisning och uppfödning av svinen.

Dag Skure, från Mycklinge utanför Västerås, ingår i en "suggring" och utgör navet genom att hyra ut betäckta suggor. Han har 2 500 suggor i stallet som han kontinuerligt levererar till tretton lantbrukare sedan i början av 1990-talet.

- Jag ser stora möjligheter för oss i dag. Det är dags att sluta gnälla och istället jobba på, sa Dag Skure med glimten i ögat.

Dalarna har av tradition en låg produktion av svin. De stora producenterna finns i Säters kommun och det är därför ingen överaskning att det är här som man talar om att utveckla en "suggring".

Anders Mikaelsson är svinuppfödare i Ansta och funderar på att ingå i en ny "suggring" och utgöra "navet" genom att tillhandahålla betäckta suggor till uppfödarna. Fördelen med en "suggring" är att uppfödarna kan inrikta sig helt på grisning och uppfödning.

Ekonomiskt sker en uppdelning av inkomsterna från slakten inom "suggringen" men med hjälp av Swedish Meet. Det innebär att medlemmarna i nätverket inte har några direkta ekonomiska mellanhavanden. Varje "suggring" träffas dessutom regelbundet och går igenom resultaten av produktionen.

Det finns i dag en rad olika fungerande "suggringar" från Halland upp till Mellansverige.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons