Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket säger nej till ökad skyddsjakt på lodjur

Annons

Naturvårdsverket beslutade i december i fjol att 109 lodjur får fällas i vinter, och det beslutet står fast.

Jägare i flera län i Mellansverige och Norrland har skjutit färdigt sin kvot för den här säsongen och har därför begärt att få skjuta fler lodjur. De hänvisar till att preliminära resultat från vinterns inventering visar att det finns fler lodjur än tidigare känt.

Men Naturvårdsverket vill inte säga ja till ökad jakt

förrän vinterns stora lodjursinventering är klar. Länsstyrelserna ska rapportera in sina resultat senast 15 november i år.

- Årets inventeringar av lodjursstammen måste vara klara och avstämda med riksdagens mål för lodjursstammen innan vi är beredda att tillåta ökad skyddsjakt, säger Johan Bodegård vid verkets viltförvaltningsenhet.

Länsstyrelserna ska i samband med rapporteringen ange regionala delmål för lodjursstammen.

- Det kommer att ske under året och blir ett bra underlag för beslutet om skyddsjakt på lodjur nästa säsong, säger Johan Bodegård.

Den skyddsjakt på 109 lodjur som verket sagt ja till den här vintern hotar enligt verket inte riksdagens mål på 300 årliga föryngringar, alltså att 300 lodjurshonor föder ungar varje år.

Tidigare inventeringar tyder på att Sverige har 1 500-1 800 lodjur. Vinterns inventering får visa hur om de siffrorna stämmer, eller om stammen vuxit sig ännu större. (TT)

TT

Mer läsning

Annons