Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket nobbar Grönklitt

Annons

Verket anser att staten inte bör reglera hur många rovdjurscentrum som ska finnas och därmed ge någon monopolställning. Det bör istället styras av en kommersiell och regionalpolitisk avvägning.

Därför föreslås att anläggningarna i Orsa, Ekshärad och Järvsö bildar ett nätverk tillsammans med Viltskadecentrum i Grimsö med ett årligt tillskott av 8 miljoner kronor.

Resultatet av Naturvårdsverkets utredning kom inte som någon överraskning för projektgruppen för Sveriges Rovdjurscentrum i Orsa Grönklitt.

- Det var det besked som vi befarade, säger kommunalrådet Ann Beskow, s, de har inte tagit ställning och det är upprörande.

- Men Naturvårdsverket har heller inte gjort någon "volt", fyller Rolf Davidsson i, det har aldrig gillat idén om ett enda nationellt informationscentrum om våra stora rovdjur. Det framgick redan av dess remissvar på rovdjursutredningen.

Nu sätter Orsaborna sitt hopp till att regeringen ser annorlunda på frågan.

- Vi behöver ett nationellt rovdjurscentrum för rovdjurens skull, säger Orsa Grönklitts vd Mikael Ahlerup, helst vill vi se ett sådant i Orsa. Men hellre i Ekshärad eller Järvsö, än inget alls!

Det var den statliga rovdjursutredningen som ursprungligen föreslog att ett nationellt rovdjurscentrum skulle inrättas, för att samla information om björn, varv, järv, lo och mård. För ett knappt år sedan gavs Naturvårdsverket uppdraget att utreda förstärkta informationsinsatser kring de här djuren.

Redan med rovdjursutredningen la sig tre anläggningar i startgroparna för att få uppdraget som nationellt rovdjurscentrum.

- Och det arbetet fortsätter, säger Rolf Davidsson och betonar att Orsa inte kastar yxan i sjön.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons