Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvärdar guidar runt i kommunen

Annons

Sex ungdomar arbetar under sommaren som så kallade naturvärdar. Under rubriken natur, kultur och historia erbjuder de guidade turer till intressanta platser runtom i kommunen.

Naturvärdarna, som är anställda av Gagnefs kommun, erbjuder fyra olika turer. Under vandringarna kan deltagarna uppleva bland annat tunnbrödsbak och fäbodliv och få se den sällsynta flodpärlmusslan.

Den första turen för året gick över Gästgivarbodarna och naturreservatet kring Lortån, som namnet till trots har ett mycket rent vatten där bäcköring och flodpärlmusslor trivs.

Naturvärdarnas guidade turer är ett så kallat lokalt naturvårdsprojekt, för vilket kommunen fått pengar från Naturvårdsverket. Syftet med vandringarna är-förutom att erbjuda en trevlig utflykt-att öka medvetenheten om miljöfrågor och om kulturlandskapet.

Fokus ligger inte på att gå långa sträckor, utan meningen är att deltagarna ska uppleva saker och komma till ökad insikt om miljöfrågor, förklarar Agneta Granath, som ansvarar för kommunens naturvårdsprojekt.

Vandringarna med naturvärdarna pågår fram till den 27 juli.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons