Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvård på gammalt sätt

Annons

- Man ska lek åvä, säger Erik Kaj, 80, som under åtskilliga dagar i sitt liv slagit ängen med lie, räfsat och hässjat hö i gammal hederlig slåtter.

Slåtterängen i Sågsbo är numera ett EU-projekt, som under länsstyrelsen ingår i värdefulla naturvårdsområden och sköts av Falubygdens naturskyddsförening.

- Slåtterängen slogs i lördags för 19:e året i rad. På våren städar vi rent från kvist och sly, på sensommaren slås ängen med lie för att ge näring och trivsel till nästa års ängsblommor.

Bibbi Larsson Haga och Mattias Ahlstedt och ett flitigt slåttergäng arbetade flitigt med slåttern.

Eriks Kajs far har brukat marken sedan 30-talet, Erik tog över 1971.

- Det är roligt att människor visar intresse och att ängen fortfarande slås med handredskap - som vi gjorde förr.

- Han kan, sade Erik om Lars Lagerqvist som "liade" sig riktigt svettig.

- Med nygammal lie från second hand. Jag har faktiskt gått liekurs, berättade Lars, som snyggt svängde stålbladet över gräset.

Extra trevligt blev det under kaffepausen. Mona Andersson, Karin Arvids och Mats Sörman satte sina fioler under hakan för att bjuda på stämningsfull låtmusik.

- Här blir underbart nästa vår. Vi har inventerat en rad blommor. På ängen växer majviva, kattfot, jungfrulin, tvåblad (orkidé), Jungfru Marie nyckel och mer till. Vilken naturglädje, sade Bibbi Larsson Haga, medan hon pustade ut och vilade handen på en äkta träpinnad räfsa.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons