Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen hoppas på Bergvik Skog

Annons

I ett pressmeddelande skriver organisationen att fyra häckningar ägt rum vid Nedre Dalälven, Värmland samt i Norrland. Vid Nedre Dalälven handlar det om den första häckningen på 15 år och i Norrland den första på över 65 år.

I Värmland och Nedre Dalälven handlar det om hackspettar som fötts upp av Nordens Ark i Bohuslän och sedan planterats ut av Naturskyddsföreningen. I Norrland är det dock fåglar som troligen kommer från ryska Karelen.

Men med endast knappt 15 vuxna vitryggiga hackspettar i Sverige är läget fortfarande allvarligt för arten.

Organisationen hoppas att skogsbolag som Bergvik Skog fortsätter sitt arbete med att restaurera gamla lövskogar, en miljö som hackspetten kräver för sin överlevnad.

- Det är oacceptabelt att arter utrotas från Sverige. Jag är därför glad över de ljusglimtar vi ser för vitryggen, de kan vara början på en riktigt positiv trend. Jag hoppas att vi återigen kan visa att det går att rädda djur från att utrotas från vår svenska natur, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen

- Men det krävs även fortsättningsvis mycket omfattande satsningar på att bevara artens livsmiljöer, gamla lövskogar, för att den positiva trenden ska kunna fortsätta. Vi hoppas därför att skogsbolagen Bergvik Skog och Sveaskog ser den här framgången som en bekräftelse på hur viktigt det är att de fortsätter sitt arbete med att restaurera artrika lövskogar och att också staten gör mer för att rädda och utveckla värdefulla lövskogar, säger Mikael Karlsson.

Mer läsning

Annons