Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturreservat invigs

Annons

I kulissen finns Västerbergslagens naturskyddsförening som 1989 åtog sig uppgiften att sköta hävden av de ängar som anlades redan på 1700-talet.

Föreningen röjde bort sly, ordnade årliga slåttergillen och kunde öppna upp de marker som vittnar om förfädernas slit.

Den sentida mödan lade också grunden till att Nedra Oppsveten 1998 föreslogs att bli ett objekt i EU:s förteckning över exklusiva och skyddsvärda områden - Natura 2000.

Redan 1999 deklarerade länsstyrelsens miljövårdsenhet att senast 2004 ska Oppsveten vara skyddad. Detta var efter att markägaren, kyrkan, tilltalats av skyddsambitionerna och sagt ja till att ett reservat ska bildas.

Under senare år har betande djur tagit över när det gäller att hålla markerna öppna. Fårägare från Söderbärke har gått samman i föreningen Oppsvetens vänner och därmed tagit på sig uppgiften att bevara det öppna landskapet.

Och på lördag är alla inblandade parter framme vid målgången. I ett pressmeddelande inför invigningen av naturreservatet säger Susanne Lundin på miljövårds-enheten:

- Detta naturreservat bidrar till att bevara en liten spillra av det landskap och de arter som en gång präglade vår natur.

Vid elvatiden på lördag inleds invigningen. Därefter blir det musikunderhållning och fårvallning med hund. På programmet finns även en blomstervandring och så förstås kaffeservering.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons