Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturmedel ökar risk för blödningar

Annons

Extrakt på grapefruktkärnor förstärker effekten av det blodförtunnande läkemedlet Waran.

Läkemedelsverket utfärdar nu en varning för icke godkända läkemedel.

Efter flera rapporter om misstänkt växelverkan mellan extrakt på grapefruktkärnor och Waran undersökte Läkemedelsverket tre olika preparat. Alla marknadsförs som rena naturprodukter, effektiva mot virus, bakterier och svamp, skriver Göteborgs-Posten.

Analysen visade att preparaten bestod av vatten, glycerol och ett starkt frätande konserveringsmedel _ bensetoniumklorid. I koncentrerad form kan så lite som 10-20 milliliter av konserveringsmedlet ge en dödlig förgiftning. Det används främst för desinfektion, rengöring och konservering av kosmetika.

Läkemedelsverket fann att halten konserveringsmedel var 7-8 procent i två av produkterna och 25 procent i en. Koncentrationen av grapefruktkärneextrakt var mindre än 0,1 procent.

Undersökningen påvisade också hur Waranbehandlingen påverkades av extraktet. Risken för blödningar ökar genom att konserveringsmedlet förhindrar ett enzym som bryter ned den aktiva substansen warfarin. Därmed byggs koncentrationen av läkemedlet upp och blödningsbenägenheten ökar, med stora risker som följd.

Läkemedelsverket avråder nu åter allmänheten från att använda läkemedel eller naturläkemedel som inte är godkända eftersom det inte finns någon kontroll av innehållet och heller inga uppgifter om hur preparatet kan påverka annan medicinering.

TT

Mer läsning

Annons