Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlig färg på garnet vid älvens strand

Annons

Det är nu 19:e året i rad som det anordnas växtfärgningskurs i Sågen. När åtta kvinnor samlas vid Svartälvens strand uppstår ett möte mellan gamla tiders växtkunskaper och nyskapande experimentlusta.

Karin Karlsson är eldsjälen som drog igång denna sommartradition. Efter en färgningskurs i Gåsborn bestämde hon sig för att på egen hand starta kursen i Sågen.

Fortfarande efter 19 år är det mycket av experimenterande, nya växter prövas i färgbaden och resultatet blir oftast en överraskning.

- Det är roligt att ta vara på vad naturen ger och sedan blir det jobb hela vintern med att använda garnet till olika hantverk, säger Karin Karlsson.

De vanligaste växtdelarna som används är björklöv, lökskal, pors och daggkåpa. Ur mer udda arter som fjällig taggsvamp och stenlav kommer starkare och mörkare färger.

Men helt naturlig är inte färgningen, för de riktigt starka färgerna behövs tillsats av kemikalier, ämnen som i många fall har förbjudits. Därför saknas nu många av de nyanser som gamla tiders växtfärgning gav.

Ingen man har någonsin deltagit i färgningskursen. Ingalill Kolping från Mora har sina teorier om varför männen inte vågar sig till Svartälvens strand.

- Det blir en slags beväringsstämning mellan oss kvinnor och det skrämmer nog bort karlarna, säger Ingalill och skrattar.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons