Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattsvart hos företagen

Annons

-Ljusskyltar som inte fungerar är det första tecknet på ett företag i förfall!

Så klokt uttryckte sig en av tidningens chefer som svar på en anhållan om pengar till renovering av FK-redaktionens neonskylt.

Vansbros centrum och genomfart har nyligen renoverats, träd har planterats och gatstenar knackats ned. Allt för att Vansbro ska leva upp till bilden av en ort med ett levande centrum.

Men när det gäller skyltningen är det sämre ställt. Många skyltar tycks inte ha fungerat på åratal, andra fungerar bara delvis. Mest nedslående utgör anblicken av de stora skyltarna intill riksvägen som ska vägleda de genomresande om vad Vansbro centrum har att erbjuda.

Den största skylten vid Järnvägsgatans korsning med riksvägen har varit svart sedan i höstas. Två av företagen som skylten hänvisar till är dessutom nedlagda...

Inte ens den annars så pedantiske Gunde Svan har sett till att skylten lyser över vad som ryms inom lokstallets väggar.

Likadant är det vid Herrgården, där skylten vid vägen varit svart i månader.

Inne i centrum tycks restaurangerna leva en ljusskygg tillvaro. Varken hos Dido eller Selins lyser skyltarna. Skylten vid polisstationen är också svart, som om stationen vore igenbommad sedan åratal.

Polisens talesman, chefskonstapel Johansson, har dock lovat bot och bättring.

En annan iakttagelse är fenomenet med de affärer eller inrättningar vars skyltar släcks i samma sekund som aktiviteten upphör för dagen. Rimligen borde det vara efter skymningen som skyltarna ska markera att Vansbro framstår som ett Trafalgar Square i miniatyr.

Vissa butiker drar till och med ned persiennerna! Huga!

Inte ens hos köpmannaföreningens ordförande, radiohandlare Olsson, lyser skylten.

Även organisationerna har dålig tillsyn över sina reklamplatser. Både i LO:s och socialdemokraternas skyltar har ljuset slocknat. En påminnelse om partiets dåliga opinionssiffror?

Exemplen över missriktad exponering är för många för att räknas upp. Men det finns också lysande undantag: Cykel & Sport!

Den anrika sportbutikens neonskylt har genomgått en pietetsfull renovering och är i dag Vansbros kronjuvel. Även Ritex är värda ett hedersomnämnande.

Inom en snar framtid kommer Falu Kurirens nitiska lokalredaktörer att göra en ny inventering och som morot lovar vi att alla som åtgärdat sina skyltar kommer att belönas med tidningens reflexmärke. Det gäller att synas!

CHRISTER GRUHS

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons