Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig vintervandring efter Dalkarlsvägen

Annons

På långt håll syns vårdkasen som tänts längst upp på en kulle, 397 meter över havet. Gnistregnet från elden lyser upp den mörka vinterkvällen och eldens sprakande skapar en mysig atmosfär.

Det är en stjärnklar kväll och från kullen ser man till och med ljuset från hoppbackarna på Lugnet.

Vårdkasen är ett gammalt signalsystem som användes under forntiden.

-Systemet kan jämföras med dagens telefon och användes före budkavlarnas tid. Det finns 120 dokumenterade platser i Dalarna där det stått vårdkasar. Genom dem fick befolkningen reda på om det var krig eller andra oroligheter på gång, berättar Trons Lasse Mattsson, vice ordförande i föreningen Dalkarlsvägen.

-Den här vandringen i vinternatt har vi inte gjort tidigare. Snygg Lennart kom med idén, han har en gammal sträcka på skogen som han vårdat sedan han var pojke då detta var hans skolväg, säger Trons Lasse Mattsson.

Under kvällen var han färdledare tillsammans med ordförande i föreningen, Jan-Olof Montelius, samt Snygg Lennart Olsson.

-Den här vägen har folk gått i både freds- och oros-tider. Dalfolket var så fattigt förr så vägen användes av befolkningen för att ta sig ner till Stockholm för att arbeta, berättar Mattsson.

Vägen har anor ända sedan 1500-talet och är i bra skick då Snygg Lennart Olsson gjort omfattande dikningsarbeten efter vägen.

-Det är mitt eget intresse för den här vägen som är min drivkraft, förklarade Snygg Lennart Olsson och skådade ut över bergen samtidigt som ljuset från elden lyste upp hans ansikte.

Fotnot: Läs mer på www.dalkarlsvagen.se

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons