Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig rit rockar Borlänge

Annons

Vad är Nocturnal Rites för ett gäng?

- Vi är sex stycken umepajkar som hållit på och spelat ganska länge. Det första försöket att bilda band gjordes väl 1990 någon gång, men det var inte så lyckat... (bandet hette Necronomic. red:s anm.)

Visst spelade ni dödsmetall på den tiden?

- Jo. Då var det ju ganska hett och det var många band som började med det. Men det dröjde inte så länge innan vi hittade tillbaka hit, alltså började låta ungefär som vi gör nu. Vi ändrade om stilen lite och började spela som Nocturnal Rites 1992.

Hur låter Nocturnal Rites i dag, om du försöker jämföra med andra band?

- Jag vet inte riktigt... jag tycker vi har hittat ett ganska eget sound. Särskilt sedan vi fick med Jonny (Lindkvist, sångare) tycker jag vi fått ett driv och en stil som inte låter riktigt som några andra band.

- Det är ganska aggressivt och hårt, men ändå melodiöst.

Power eller Heavy metal?

- Oj, he-he... metall brukar räcka. Men det är väl power metal det brukar kallas.

Det kan inte precis ha varit glödhett att börja spela melodisk hårdrock 1992, eller hur?

- Nä, inte direkt. Folk tyckte väl vi var helt konstiga ibland, tror jag. Men det där har tack och lov vänt. På senare år har det blommat ut ordentligt, inte minst i Sverige, och nu finns det en scen här hemma för den här typen av musik. Det går att åka runt och spela live i Sverige.

- Det ska man väl tacka Hammerfall för, antar jag, det var väldigt bra att det kom fram ett band som öppnade upp även för andra, som oss. Och det som är särskilt roligt är att det kommer till så många nya unga fans, det är inte bara de gamla rävarna som minns hur det lät förr.

Hur är det på hemmaplan för er? Är inte Umeå fullt av indierockare?

- Nej, det tycker jag inte. Däremot var det fruktansvärt mycket hardcore här för en sju-åtta år sedan. Men det där har mattats av och numera finns det faktiskt en ganska stor scen för band som vårt. Vi spelar mycket här hemma, det är kul.

Är spelningen i Borlänge en strögrej eller turnerar Nocturnal Rites i höst?

- Vi gör tre spelningar i rad. En i Borlänge, en i Sala och så spelar vi i Stockholm på söndag tillsammans med Blind Guardian.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons