Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig bevakning skapar trygghet

Annons

- Det är lugnt nu men vi ska ha möte och följa upp det här, säger Lars- Erik Andersson i Snöån.

Kostnaderna för tryggheten, bevakningsföretagets arvode, är utan tvekan värt varenda öre och gemenskapen i byn har även den blivit bättre enligt Lars-Erik Andersson.

- Vi hjälper varandra och om någon ska åka bort så berättar vi det och hjälps åt att ha koll.

Om Snöoborna nu kan sova bättre så är det destomer aktivitet i Hillbo/Lernboområdet som haft flera fall av inbrott sedan majmånad.

Även där har byborna tröttnat och sedan två veckor tillbaka är en nattlig patrull ute varje natt.

- Minst två personer är ute tills det blir ljust, säger en av de som är med och bevakar området.

Ingen som medverkar i patrulleringen vill gå ut med sitt namn i tidningen. Anledningen är att de inte vill att tjuvarna ska veta vilka som är engagerade i den nattliga bevakningen.

Några regelbundna turer är det inte frågan om. De som är intresserade av att oinbjudna hälsa på i stugorna ska inte känna sig trygga.

- Det är synd att man ska behöva hålla på så här och det är jobbigt när man ska upp och arbeta men samhället gör ju ingenting, säger mannen.

Även i Hillbo/Lernbo har byborna inlett förhandlingar med bevakningsföretag för att få hjälp.

Det som under sommaren blivit stulet är saker som är lätta att bli av med för tjuvarna. Prydnadssaker, verktyg, fiskegrejor och båtmotorer. Främst är det sommarstugor som blivit rensade på sitt innehåll.

Intresset för att delta i nattpatrulleringen är stort bland byborna. Ett 30-tal personer är redan engagerade men till nästa möte har redan fler hört av sig för att vara med.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons