Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattakuten räddas

Annons

Egentligen var det meningen att landstingspolitikerna skulle klubba besparingar på 75 miljoner kronor redan i går. Men kompromissande in i det sista ledde till att att beslutet sköts upp.

I går kväll hölls ett extra möte med landstingsstyrelsen där s, v, kd och fp enades om det nya förslaget.

Centern och moderaterna ville inte lägga ned någon av de aktuella verksamheterna.

Partierna har hela tiden varit överens om att ta bort 80 vårdplatser. Men när det gällde nattakuterna i Ludvika och Avesta gick meningarna i sär.

För några veckor sedan ville en majoritet bland politikerna stänga på båda orterna. Men efter att ha "lyssnat till signaler" från södra länsdelarna, svängde s, kd och v.

- Man kan inte hålla på och tjafsa så mycket i strukturfrågor, utan måste söka en så stor enighet som möjligt, sammanfattar Lars-Ove Hagberg (v) och konstaterar att besparingen blir lika stor i det nya förslaget.

Ändrat sig har också folkpartiet gjort. Tidigare sade partiet nej till att ta bort nattakuterna, men går nu med på en stängning i Ludvika.

- Det här är en skälig kompromiss som kommit till efter långa diskussioner, säger Lars Wennås (fp).

- Vi tror att det skapar den trygghet som befolkningen i södra länsdelarna har efterlyst. I Ludvika har man ju också slagits för kirurgin, som man nu får behålla, fortsätter han.

I skuggan av beslutet om natt-akuterna, pågår också andra diskussioner om sparpaketet.

Bland de 80 vårdplatser som ska bort i länet, hotas bland annat tio platser på avdelning 58 på Falu lasarett. En rehabilteringsavdelning där personer med bland annat stroke och patienter i livets slutskede vårdas. Totalt har avdelningen 26 platser.

Personalen har reagerat mycket starkt mot sparplanerna och har dragit igång en affischkampanj som syns runt om i Falun.

Något svar på frågan om vad som ska hända med dagens patienter om platserna försvinner, anser man sig inte ha fått.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons