Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattakut försvinner

Annons

I genomsnitt vårdas varje patient fyra till fem dygn på lasarettets medicinvårdsavdelning, till största delen handlar det om gamla människor.

I tidigare förslag har avdelningen hotats av nedläggning. Det hotet är nu avvärjt men man tvingas istället minska antalet vårdplatser från 58 till mellan 35 och 40. Så glädjen står inte högt i tak på medicin, eftersom det lagda förslaget ändå kommer att få konsekvenser för patienterna.

- Det blir en svår ekvation, säger Olle Björklund, verksamhetsansvarig på medicinavdelningen.

- Det förutsätter att färre patienter läggs in, att man vårdar fler i hemmen, minskar inflödet från särskilda bodenden och skriver ut patienter snabbare, konstaterar han.

-Det kommer att bli en ökad belsatning på kommunen och primärvården.

Dessutom kommer personalstyrkan att minska.

- Det är ju där i vinsten ligger, säger Olle Björklund.

På sömnlaboratoriet är glädjen också något återhållen. Visserligen klarar sig kliniken från nedläggning, som var det ursprungliga tjänstemannaförslaget, men de ska ändå spara mellan tre och fyra miljoner kronor.

Det räknar man med att kunna göra genom att avgiftesbelägga de cirka 1 500 sömnmasker som lånats ut till patienter med sömnproblem runt om i länet.

- I dag är det helt gratis. Det vore rimligt med en viss avgift, och vi har pratat om det länge. Det vore väldigt bra läge att införa det nu, säger Hans Wickbom, läkare på sömnlabbet.

200 kronor i månaden är den summa som diskuterats.

- Man kan ju jämföra med annan behandling och medicin, allt kostar pengar.

Klinkchef Jan Ulfberg, överläkare på sömnlaboratoriet instämmer.

- Det räcker för att vi ska kunna klara de krav som vi har på oss, säger han.

Men han anser att det är en smärtgräns och så långt man kan gå för att spara pengar åt landstinget utan att försämra verksamheten.

- Vi är definitivt inte nöjda, behovet är otroligt stort och vi skulle behöva expandera i framtiden.

Väntettiden till sömlabbet i Avesta är ett till två år, och patientanströmningen ökar.

Förslaget att nattakuten ska läggas ned kommer som något av en överraskning för Folke Lindqvist, verksamhetschef för akuten. Enligt tjänstemannaförslaget skulle akutmottagningen stängas och ersättas med jourmottagningar.

- Men det finns inget tydligt besked om hur vi ska ha det, menar han.

Att behålla akutmottagningen som den ser ut i dag, men med något mindre verksamhet är inte någon ny tanke, säger Folke Lindqvist.

- Det är medicinskt möjligt, det är inte livsfarligt, men det är en försämring av servicen.

- Och det ger inte mycket besparingar att köra folk runt på vägarna. Det är medicinskt genomförbart, men ekonomiskt är det inte något klipp, säger han.

- Ska man ha en akutmedicinsk avdelning, så måste man ha en akutmottagning, säger Folke Lindqvist och nämner politikernas förslag om att behålla, men dra ned på medicinavdelningen.

Landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v) menar dock att nattakuten ska stängas.

Däremot kommer så kallade sviktpatienter att tas emot på medicinavdelningen, det vill säga personer som tidigare varit inlagda där och som insjuknar igen. Övriga får åka till Falun.

Landstingsfullmäktige kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om besparingarna i slutet av juni.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons