Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato-offensiv mot talibangerillan

Annons

I södra Afghanistan har Nato nu dragit igång sin våroffensiv mot talibangerillan och afghanska narkotikahandlare - alliansens största operation sedan talibanregimen fördrevs från huvudstaden Kabul 2001.

Framstöten, kallad Operation Akilles, inleddes i gryningen på tisdagen i sydprovinsen Helmand. När den har nått full styrka ska den omfatta 4 500 Natosoldater och ett tusental afghanska soldater.

Överste Tom Collins, talesman för Natostyrkan Isaf (International Security Assistance Force), betecknade offensiven som en stor operation och början på Isafs större planerade insatser under 2007.

För en månad sedan intog talibanerna den strategiskt viktiga staden Musa Qala i provinsen och bröt därmed den vapenvila som rått i området. Nato hävdar dock att den nu inledda offensiven främst syftar till att ge utrymme för stärkt säkerhet och återuppbyggnad i norra Helmand. Bland annat ska ett stort vattenkraftverk repareras och byggas ut.

Samtidigt som Operation Akilles rullade igång uppgav talibanerna att de i måndags i Helmand grep en britt och två afghaner som sade sig vara journalister och att de gripna misstänks vara spioner. Den ene afghanen sades vara tolk och den andre guide. Både Storbritanniens ambassad i Kabul och afghanska myndigheter sade sig undersöka uppgifterna.

Enligt uppgifter i Rom, refererade av AP, har också den italienska dagstidningen La Repubblica tappat kontakt med sin utsända reporter Daniele Mastrogiacomo i Afghanistan. Senast tidningen hörde av reportern var i söndags.

I Jalalabad i östra Afghanistan, nära gränsen till Pakistan, protesterade stora folkmassor på tisdagen mot att amerikanska soldater i helgen sköt ihjäl åtskilliga civilpersoner sedan deras militära fordonskolonn angripits av en självmordsbombare. Enligt regeringstjänstemän dödades minst tio civila. Människorättsorganisationen HRW (Human Rights Watch) i New York talade om mellan 8 och 16 skjutna.

"Självmordsbombare i Afghanistan uppträder vanligen som civila men det ger inte alliansens styrkor fritt fram att skjuta urskiljningslöst", sade HRW:s Asienchef Brad Adams i en kommentar.

Enligt ögonvittnen spärrade minst 2 000 människor av huvudvägen mellan Jalalabad och Kabul under protesten och skanderade "död åt amerikanerna".

TT

Mer läsning

Annons