Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätmobbning ökar

Annons

Vasaskolan i Hedemora har en särskild antimobbningsgrupp där lärare och resurspersoner träffas för att upptäcka och motverka mobbning. Dessutom har två representanter för varje klass ansvar för att rapportera om någon känner sig utanför.

- Det är viktigt att hela tiden stämma av läget på skolan, säger Elisabeth Hällbo.

Om internetmobbningen ökat i Hedemora kan inte Elisabeth svara på, men i allmänhet tror hon att det är vanligare med konflikter mellan två elever än att en person mobbas.

- Men det gäller att vara uppmärksam på de nya uttrycksformerna som finns. Ungdomarna hänger med bättre när det gäller den nya tekniken.

Evelyn Axelsson, Emma Gustafsson-Frank och My Hekkanen går alla i sjuan på Vasaskolan.

De har märkt av mobbning på internet. Ofta handlar det om att någon går in och skriver elaka saker i någon annans gästbok på internetsajten Lunarstorm.

- I sexan hände en annan grej. Då tog några killar kort på tjejerna i klassen när de bytte om och la ut bilderna på nätet. Men då gick vi och pratade med rektorn, berättar Emma Gustafsson-Frank.

Johny Lindqvist arbetar med att förebygga mobbning på organisationen Friends.

Han säger att det är viktigt att den som råkar ut för internetmobbning ska säga ifrån, på precis samma sätt som i det verkliga livet.

- Sedan är det viktigt att skolorna tar ansvar genom att prata om problemen och att hålla koll på datorerna.

Friends genomför just nu en kampanj för att uppmärksamma internetmobbningen i landet.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons