Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationell protest

Annons

Orden här ovan är Madeleine Leijonhuvuds, professor i straffrätt, och ett exempel på innehållet i kvinnojourernas kampanj Lag och rätt, lika för alla.

Kampanjen är en protest mot hur svenska domstolar behandlar kvinnor i våldtäktsmål.

- Utsatta kvinnor får svara på en rad frågor om sexvanor och klädsel, men ingen frågar mannen hur mycket porr han har i sin dator eller hur många sexpartner han haft, säger Margareta Eriksson, projektledare på Kvinnojouren i Borlänge.

- När kvinnor och män behandlas lika, först då kan man ha en jämställd rättegång.

Tingsrätten i Falun blev uppmärksammad i somras för att den inte frågade om sådant när det gällde våldtäkten i tunneln på Bullermyren. Börjar det inte bli bättre?

- Jo, lite bättre, men det är fortfarande en lång väg att gå. Har en man god utbildning och bra status får han alltid en bättre behandling i rätten, säger Margareta Eriksson.

Norrländska socialdemokraten har beslutat att publicera namn och bild på dömda kvinnomisshandlare. Vad tycker ni på kvinnojouren om det?

- Vi har inte tagit ställning i styrelsen och jag personligen vill inte uttala mig om det i tidningen.

Under veckan kommer Kvinnojouren att finnas på plats i Borlänge centrum några gånger för att dela ut häften och prata med allmänheten om våld mot kvinnor.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons