Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagsfirande med många kulturer

Annons

På Solsheden i Gagnef, i Prästbuo i Björbo och vid Gammelgården i Mockfjärd högtidlighölls Sveriges nationaldag.

I Gagnef, där drygt 300 personer mötte upp, fick firandet en mångkulturell prägel-tack vare en pensionerad polis, två finska invandrare och en flätad femåring med rötterna i Belgien.

Processionen från kyrkan till Stuggu leddes nämligen av Calle, en vacker representant för den belgiska lantbrukshästrasen ardenner. Dagen till ära var Calles svans flätad och smyckad med ett band i den svenska flaggans färger.

På kuskbocken satt Harri Wiklund, som var blott sju år när han år 1969 invandrade till Sverige från Finland.

Högtidstalet hölls av en tredje invandrare, nämligen Seija Lorentzon. Hon växte upp i Helsingforsområdet, reste till Sverige på en språkresa-och bestämde sig för att här ville hon bo och verka. Seija, som gjorde sig till taleskvinna för samtliga de 29 nationaliteter som är representerade i Gagnefs kommun, förespråkade och hyllade naturlig integration och konstaterade att "attityd" och "ansvar" är nyckelord.

-Samhället i form av myndigheterna gör redan sitt och vi, invånarna, kan genom till synes små insatser åstadkomma väldigt mycket, sade hon och betonade att vi, genom att tänka på hur vi bemöter andra, kan bli bättre medmänniskor .

Att hon blev högtidstalare berodde dels på att 2006 är ett mångkulturår, dels på att hennes man Leif är ordförande i Gagnefs hembygdsförening och pensionerad polis.

-Han ville att en invandrare skulle hålla högtidstalet, men hittade ingen som kunde ställa upp. När jag ifrågasatte hans övertalningsförmåga kontrade han genom att med sin myndigaste polisstämma säga: Varsågod, berättar Seija.

Som kuriosa kan nämnas att Calle faktiskt tillhör en underart eller ardennervariant som kallas svensk bergsardenner. Men som Seija Lorentzon påpekade är det ingen naturlag att man måste ha bott i Sverige i generationer för att känna sig som och vara svensk.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons