Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan fullt på gymnasiet

Annons

Förhållandevis mest populärt av de vanliga programmen är för närvarande bygg. Där får bara hälften plats av de som sökt bygg som förstahandsval. För några år sedan var byggprogrammet helt ute bland ungdomarna som då inte alls drogs till hammare och spik.

- Vi har åtta intagningsplatser inom byggprogrammet och den begränsningen innebär att vi nu tvingas stänga ute flera av våra egna elever som söker byggutbildning. Men vi kan inte ha fler platser, dels är det ett begränsat antal byggutbildningsplatser för hela Dalarna där vi har vår bit av kakan och dels har vi inte möjlighet att ordna bra praktikplatser åt fler än åtta nya elever om året, säger Peterson.

Fullt blir det troligen också på den i alla fall tidigare så populära turisthotellskolan i Malung. Med Sälenfjällen som praktikbas är det en utbildning med riksintagning.

32 turisthotellelever tas in varje år, men av årets intagna är det bara 23 som sökt utbildningen som sitt förstahandsval. Och blir det avhopp bland de intagna så finns det inte mer än ett tiotal reserver. För inte så många år sedan var det dubbelt fler försthandssökande än det fanns platser.

- Men tiderna har förändrats. I dag är det många fler kommuner som hotellprogrammet på sina gymnasier och många har satsat på nya och fräscha lokaler, säger rektor Stefan Peterson.

I Malung har politikerna inte kommit till skott med någon riktig satsning på turisthotellskolan, som i åratal brottats med trånga och litet otidsenliga lokaler. En smärre utökning inom befintlig byggnad pågår men behovet är en mer radikal nysatsning för turisthotellskolans utveckling.

Mycket populär utbildning i Malung är alpina skidgymnasiet där bland andra Pernilla Wiberg en gång i tiden fick sin skolning med känt resultat. Skidgymnasiet hade i år drygt 30 förstahandssökande till totalt 10 platser inom alpin skidåkning och snowboard. Skideleverna tas ut i samarbete med skidförbundet och då värderas särskilt idrottslig talang.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons