Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 19 miljoner kronor i minus

Annons

Förra året gick socialnämndens verksamhet back med 19 miljoner kronor. Tyvärr ser det inte mer lovande ut i år, ifall trenden fortsätter.

Skillnaden mot förra månadsrapporten är bland annat ökade kostnader för medicinskt färdigbehandlade patienter och kraftigt ökade kostnader för färdtjänst.

Så kallade medicinskt färdigbehandlade patienter, som måste ligga kvar på lasarettet tills kommunen lyckats ordna ett annat boende, kostar kommunen 3 000 kronor per dygn. Under årets första fem månader har det kostat kommunen drygt 1,2 miljoner kronor.

För att motverka denna kostnad har det under våren öppnats nya korttidsplatser på Hanslinden och inom Björkudden.

"Vårdtyngden tenderar att öka både inom särskilda boenden och hemtjänsten, vilket har inneburit att extra personal fått lov att utnyttjas för att säkerställa vården inom en humannivå, samt för att öka sjukskrivningar på befintlig personal", skriver Johan Skeri i den ekonomiska rapporten.

Kostnaderna för övertid och fyllnadslön är obudgeterad, vilket förklarar en del av den sociala verksamhetens underskott. Övertidsersättningar och fyllnadslön beräknas kosta cirka 4 miljoner kronor i år.

Det är svårt att få tag på personal, vilket gör att befintlig personal måste jobba extra.

"På sikt innebär detta extra jobbande att sjukskrivningarna ökar, eftersom förslitningar ökar samt att återhämtningen minskar", skriver Skeri.

Även kostnaderna för barn och ungdomsvård samt missbruksvård för vuxna fortsätter att öka.

"Budgeten för missbrukarvård av vuxna är kraftigt underbudgeterad", enligt Skeri.

Vårdtyngden på Noretgården är högre än någonsin. hela 23 av sammanlagt 38 boende befinner sig i nivå med ett sjukhem. Det har inneburit att personalen fått slita hårt, med stigande korttidssjukfrånvaro som följd.

Inom hemtjänsten Färnäs-Nusnäs-Noret befinner sig den obudgeterade 3:e nattpatrullen, som på årsbasis kommer att kosta 1,2 miljoner kronor.

Inom LSS-ansvaren har ett antal nya ärenden tillkommit, som socialförvaltningen enligt lag måste verkställa.

Finns det då inget inom socialförvaltningen som går på plus, jämfört med budget? Jo, faktiskt.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd, det vill säga socialbidrag, ligger lägre i år, jämfört med motsvarande tidsperiod 2001. Kostnaden till och med maj månad i år är 1 678 000 kronor för socialbidrag, jämfört med förra årets 1 710 000 kronor.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons