Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa vår kanske Faluborna får en sop-present av kommunen

Annons

I går fick ledamöterna i tekniska styrelsen en liten sop-present med sig hem. För att de själva ska få en chans att pröva, innan det är dags för ett slutgiltigt politiskt beslut, gick de ifrån mötet med varsin bunt papperspåsar och varsin hållare.

Den medföljande sophållaren är gjord av plast och konstruerad så att avfallet tillförs så mycket luft som möjligt. Det är därför den inte ska förses med lock, luften ska nämligen se till att vätan dunstar bort och på så sätt minskas också odören.

Om bytet av soppåsar blir verklighet blir det också nya soptunnor. Hushållen kan antingen få två separata tunnor, en till komposten och en för röda och vita soppåsar, eller en tunna med två olika fack.

Idén att byta ut de svarta soppåsarna i plast kommer ifrån Västerås. Där har kommunen med stor framgång bytt till papperspåsar för kompostsoporna, och har därmed fått fram en mycket bra mull som kan användas på åkrarna. I Falun är inte det möjligt. Alldeles för mycket metall och glas hamnar i komposten, mullen blir därför inte tillräckligt ren för att kunna användas i jordbruket.

Maskinen som skär sönder soppåsarna och kompostavfallet går också sönder på grund av att för mycket glas och metall hamnar fel. Drygt 0,5 miljoner kronor kostar det att reparera den årligen.

Några villakvarter i Falun använder redan papperspåsarna, och snart ska också boende i Kopparstadens hyreslägenheter få testa dem.

Om försöket faller väl ut, vilket tekniska styrelsen tror, kommer alla Falubor att få en ny sophållare och en bunt papperspåsar i present nästa vår.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons