Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa, Stockholms central

Annons

Det kan vara verklighet redan vid nästa tidtabellsskifte i juni nästa år. En arbetsgrupp skissar som bäst på ett förslag till upplägg och ett närmare besked i frågan är att vänta efter årsskiftet.

Förslaget om Stockholmsresor utan byte i Västerås finns med som en punkt bland många när Tåg i Bergslagen och trafikoperatören SJ tillsammans ska försöka öka antalet resenärer i tågen. Detta som en direkt konsekvens av utspelet från nya SJ-chefen, Jan Forsberg, under sommaren. Då hotade han med att lägga ned persontrafiken på flera bandelar och att antalet kvarvarande turer på övriga sträckor skulle halveras.

I sammanhanget utpekades Västeråsbanan som en sträcka med alldeles för låg beläggning ombord på tågen.

- Vi utreder möjligheten att kunna ha direkta turer Ludvika-Stockholm men ännu finns inget konkret förslag, bekräftar Tåg i Bergslagens vd, Mikael Prenler.

- Det är ju betydelsefullt för folk från Ludvika och Smedjebacken att kunna resa till Stockholm utan att behöva byta tåg i Västerås. I arbetsgruppen ingår folk som är duktiga på att pussla ihop tidtabeller, fortsätter vd:n som tror att förutsättningarna för att lyckas sy ihop det nya konceptet är goda.

- Det viktiga är ju att tiderna fungerar bra i Västerås och att det finns tillräckliga marginaler utan att det för den skull tar för lång tid.

En lösning som kan bli aktuell är att tåget från Ludvika-Fagersta kopplas samman med Reginatåget på Mälarbanan mellan Västerås och Stockholm. Det tar bara några minuter.

Bland de turer som kan bli aktuella som direktgående nämner Prenler det tidiga morgontåget från Ludvika med en motsvarande retur på kvällen. Med den finns också utmärkta förbindelser till utrikesflyget via Arlanda express.

- Det är avgångar varje kvart eller var 20:e minut. Expressen rullar hela tiden, påminner han med tydlig adress till de som klagade när den så kallade Avestapendeln försvann när Tåg i Bergslagen tog över i juni 2001.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons