Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näst störst i landet

Annons

Arrangemanget har därmed också blivit det näst största skidloppet i landet efter Vasaloppet. Och då kan Malungsborna glädja sig åt att båda dessa skidlopp har förankring i bygden. Vasaloppets första mil ligger nämligen, som bekant, i Malungs kommun.

- Vi är mycket nöjda med årets arrangemang. Jag hade väl hoppats kunna spräcka 1500-gränsen men det får vi göra nästa år. Allt verkar också ha fungerat bra och vi har haft fina skidspår, säger Evert Ryen som de senaste åtta åren varit tävlingsledare för Skinnarloppet.

Under hans tid har tävlingen blivit ett arrangemang som man i skidkretsar bara talar väl om. Och nu finns det krafter som vill att Skinnarloppet också ska ingå i idrottsklassikern i stället för Engelbrektsloppet i Norberg.

Det var mycket folk kring sportfältet denna Skinnarloppssöndag och det rapporteras också att många åskådare fanns ute i terrängen efter banan.

- Det har nog aldrig under senare år varit så stor publik som denna gång, konstaterar Evert Ryen.

Om Skinnarloppet fortsätter att växa på det här sättet måste startområdet göras större. Inför årets tävling hade man också breddat skidgatorna i terrängen. Det visade sig nu vara en nödvändighet.

Om det här arrangemanget växer ytterligare kommer inkvarteringen av skidåkare att bli ett problem. Det finns för få bäddplatser på hotell och pensionat i centralorten Malung och det är inte bra.

För att allt ska klaffa krävs också en stor stab med funktionärer ute på kontroller och vid målområdet. Minst ett par hundra personer är engagerade.

Utan alla dessa ideella krafter skulle det i dag inte vara möjligt att arrangera en tävling av den dignitet som Skinnarloppet har blivit.

En nyhet vid målet i år var att de tre främsta i varje klass fick äntra prispallen och ta emot en dalahäst. En kul grej som gav extra färg kring arrangemanget.

Den stora prisutdelningen hölls sedan på Orrskogen några timmar efter tävlingen och där var det som vanligt ett stort prisbord.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons