Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näst biltätaste länet

Annons

Klarar du vardagen utan bil?

I Stockholms län finns 402 personbilar per tusen invånare vilket är minst i landet. Knappast något att förvåna sig över med tanke på den kollektivtrafik som finns där.

Flest bilar borde då Norrlandslänen med sina stora avstånd ha. Men det är fel - flest bilar finns på Gotland - 546 bilar per tusen invånare. Därefter kommer Dalarna med 528 bilar per tusen invånare.

Varför det ser ut så här finns det inget riktigt bra svar på, men Gunnar Tunkrans på Vägverket har en teori.

- Dalarna har en annan tätortsstruktur än Norrlandslänen som har relativt stora städer. Här finns istället fler små byar och folk bor mera utspritt. Jag tror det är så, men jag har inget belägg för det, säger han.

Denna teori skulle även passa väl in på Gotland där folk är bosatta över i princip hela ön. Med en sådan struktur kan det vara svårt att serva medborgarna med kollektivtrafik som passar alla.

Men Falun har gjort vad man kan för att locka folk över från bilen till bussen. Kommunalrådet Dan Westerberg (c) gläds över att bilägandet är minst i Falun.

- Jag ser det som ett kvitto på vår satsning på kollektivtrafiken och att vi har en landsbygdstrafik värd namnet, säger han.

I Falu kommun bor det fler människor än i Borlänge och Borlänge kommun är samtidigt mycket mindre till ytan med färre byar. Varför är då bilinnehavet inte lägst där?

Ingen av dem tidningen talat med har något bra svar.

- Det kanske finns ett större bilintresse i Borlänge, funderar Dan Westerberg.

En annan förklaring kan vara om man kopplar ihop antalet taxi-bilar i kommunerna med antalet bilar, ekonomi och tradition, spekulerar han.

I Falun finns 72 taxibilar och det gör 1,3 bilar per tusen invånare. Borlänge har 38 bilar vilket ger 0.81 bilar per tusen invånare.

- I Falun åker man nog taxi i större utsträckning, säger Dan Westerberg.

Statistiken över bilägandet, som SIKA gjort, visar också att det är mest en manlig företeelse. Av Dalarnas 145704 personbilar i trafik ägs 76206 av män och 41372 av kvinnor. Resterande 48877 bilar ägs av företag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons