Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nåsjägarna vill skjuta två vargar

Annons

Jägarna i Järna har tidigare uttalat sig för licensjakt på varg. I söndags diskuterade Nåsjägarna Svenska jägareförbundets förslag till policy för rovdjurspolitiken. Nåsjägarna föreslår nu att jägareförbundet ska verka för licensjakt på varg.

- Det skadar inte stammen om vi får skjuta två valpar i Dalarna, säger Roger Berg som är ordförande i jaktvårdskretsen. Övriga i styrelsen är Peter Hagström, Olle Berg, Claes Thörn och Hans Gärds.

Nås jaktvårdskrets får besök av två olika varggrupper, i söder går hanen och honan från Grangärdereviret in på Nåsskogen och i norr är det vargarna i Leksandsreviret som brukar gå över Nåsgränsen.

Älgjakten har hållit på januari månad ut så det har ännu inte gjorts någon sammanställning av hur många älgar som Nåsjägarna skjutit. Det blev dock en hel del diskussion om den framtida älgavskjutningen.

- Vi brukar skjuta 4-4 1/2 älg per tusen hektar och anser att vi i stort sett har en bra vinterstam, säger Roger Berg.

Många jägare är dock oroliga för att Stora Enso som äger merparten av jaktmarken i Nås, vill att älgstammen ska skjutas ner ytterligare.

- De vill ha högst 2 procents nya betesskador på ungskogen och jakten ska anpassas efter detta.

I januari gjorde Stora Enso en flyginventering av älgstammen i de södra delarna av Nås men något resultat från den inventeringen har ännu inte sammanställts.

- Resultatet ska vara klart till det samrådsmöte som vi har med jägarna i slutet på mars, berättar Mats Eriksson på Stora Enso.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons