Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nåshemmets direktör i Almedalen

Annons

När Inger Svahn övertog sjukhemmet Nåshemmet i Nås blev hon en av de många kvinnliga företagare som driver företag inom vård skola och omsorg.

I en paneldiskussion fick Inger Svahn möjlighet berätta om sin situation inför deltagarna i politikerveckan i Almedalen.

Almedalen i Visby är under en vecka centrum för den politiska debatten. Ett av seminarierna under veckan diskuterade den privata företagsamheten inom vård, skola och omsorg.

Framtiden för privata tjänster i den offentliga sektorn och villkoren för kvinnliga företagare var huvudteman i diskussionen.

- Vi var sex stycken kvinnliga företagare från olika verksamheter som fick svara på frågor från både politiker och vanliga människor, säger Inger Svahn.

Inger Svahn tog över Nåshemmet tillsammans med två andra delägare för ett och ett halvt år sedan. Nu är hon vd för ett företag med 23 vårdplatser och ett 30-tal anställda.

Seminariet handlade mycket om hur de kvinnliga företagarna upplevde sin situation.

Frågan till henne som paneldeltagare blev därför vad som fick henne att i dagens läge våga satsa på att driva ett privat vårdhem.

- Jag har arbetat på Nåshemmet sedan 1994 och jag ville att den här verksamheten skall fortsätta, säger Inger Svahn.

Att det är svårt att som privat företagare driva ett vårdhem visade sig inte minst när de finansiella frågorna skulle lösas. Även detta fick Inger berätta om under seminariet.

- Det var stora problem med den tidigare banken, de ville inte ge oss några besked om lån. När vi sedan bytte bank gick allting mycket lättare, säger Inger Svahn.

Genom seminariet fick Inger Svahn chansen att berätta om sin situation för de politiker som skall fatta beslut om hur framtidens vård skall se ut.

- Det känns som om politikerna lyssnade och delvis tog till sig vår problematik som småföretagare, säger Inger Svahn.

Tack vare seminariet fick Inger möjlighet att utbyta erfarenheter med andra kvinnliga företagare som är i samma situation, även om deras företag sysslar med andra verksamheter som exempelvis skolor och personaluthyrning inom vården.

- Vi blev ett otroligt sammansvetsat gäng genom att vi hade en gemensam problematik, avslutar Inger Svahn.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons