Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nåsbutik tvingas slå igen?

Annons

Det var i början av november 2004 som Håkan Ström startade Nära Dej sedan Konsum efter 90 år i Nås beslutat att avveckla butiken som ansågs olönsam. Nåsborna hade då länge stridit för sin butik men tvingades till slut att ge upp kampen mot Konsums ekonomer som menade att köptroheten i Nås inte motsvarade förväntningarna. Frågan är då om Nåsborna lärt något av läxan och blivit mer köptrogna?

-Julhandeln minskade med 30 procent jämfört med året innan och det ser även mycket dystert ut för de kommande månaderna, säger Håkan Ström.

Med Nås- och Finnmarksborna sammanräknade finns det ett kundunderlag på omkring 500 hushåll och Håkan menar att det ändå inte är så mycket som krävs för att butiken ska ha en chans att överleva.

-Om varje hushåll handlar för omkring 300 kronor per vecka skulle det inte vara några problem, menar Håkan.

För någon månad sedan satsade Nås servicecenter på en utbyggnad av sin livsmedelsavdelning som idag är en Tempobutik men Håkan menar ändå att den stora konkurrensen finns bland butikerna i Järna och Vansbro.

-Det är klart att vi inte kan konkurrera med samma utbud som de större butikerna men prismässigt är det inte någon större skillnad i jämförelse med Hemköp i Järna och om man räknar med resan tror jag inte att det lönar sig att åka dit enbart för att handla.

När Konsum beslutade att avveckla butiken var omsättningen omkring åtta miljoner årligen.

-Jag räknade med en minskning på runt en miljon men omsättningen för 2005 stannade på cirka sex miljoner vilket är för lite, säger Håkan.

Han har nu annonserat ut butiken till försäljning och kanske blev det en väckarklocka för Nåsborna.

-Förra veckan var bättre än på länge men jag vet inte om det beror på att ryktet har gått om att butiken är nedläggningshotad.

Varslen för de två anställda löper ut till månadsskiftet och vad som händer därefter vet Håkan inte idag.

-Som läget är just nu är uppsägningen av personalen först och främst en ren säkerhetsåtgärd.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons