Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nasa överväger reparera värmesköld

Annons

Ett par astronauter ersatte under en rymdpromenad på måndagen ett trasigt gyroskop på rymdstationen ISS. Samtidigt fortsatte Nasa att granska en repa på den amerikanska rymdfärjan Endeavours värmesköld.

Rymdflygstyrelsen Nasa diskuterar om de ska använda en av de två återstående rymdpromenaderna till att genomföra en aldrig tidigare genomförd reparation för att lappa skadan på rymdfärjan, som varit dockad till rymdstationen sedan den 10 augusti.

Under tiden flöt den amerikanske astronauten Rick Mastracchio och den kanadensiska kollegan Dave Williams utanför ISS för att ersätta det defekta gyroskopet. Ett av de fyra gyroskopen, som håller ISS på sin plats i rymden.

Astronauterna tog under söndagen en närmare titt på den skada som uppstått på rymdfärjans värmesköld. De tog hjälp av en kamera med hög upplösning och ett laserinstrument monterade på en robotarm för att ta bilder av och mäta repan.

Den 56 kvadratcentimeter stora skadan sitter nära luckan till ett av farkostens landningsställ. Den tros ha åstadkommits av en bit skum som lossnade från skyttelns yttre bränsletank 58 sekunder efter starten från Cape Canaveral i Florida.

Det var den sortens skada som inträffade 2003 och fick till följd att rymdfärjan Columbia havererade och alla sju astronauterna ombord dog.

Syftet med lasermätningen var att fastställa den exakta storleken och djupet på skadan i värmeskölden så att rymdflygstyrelsen Nasas tekniker kan bestämma om det krävs reparationer, vilket i så fall försenar rymdfärjans återkomst till jorden. Enligt grundplanen ska expeditionen vara i elva dagar och innefatta tre rymdpromenader.

I lördags tillbringade två av astronauterna drygt sex timmar ute i rymden med att reparera och byta ut delar på rymdstationen ISS, som färjan dockade med i fredags, medan experter på jorden började studera bilder av Endeavours värmesköld.

TT

Mer läsning

Annons