Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikamord misstänks i Guatemala

Annons

Kravallpolis har gått in i ett fängelse i Guatemala där fångar tros hålla flera vakter som gisslan.

I fängelset har tidigare fyra poliser skjutits ihjäl - misstänkta för mord på tre salvadoranska högerpolitiker.

Det var inte känt om de omkring 50 poliserna som tog sig in i fängelset natten mot måndagen hade fått kontroll över läget i högsäkerhetsfängeslet eller om gisslan ännu hölls.

En märklig kedja av våldshandlingar utspelar sig i det centralamerikanska landet. Enligt polisen har den koppling till narkotikabrottslighet i landet, som domineras av brottsnätverket Mara Salvatrucha.

I måndags i förra veckan kidnappades de tre salvadoranska politikerna, medlemmar av El Salvadors regeringsparti Arena. De hittades dagen därpå döda i en utbränd bil utanför huvudstaden Guatemala tillsammans med sin chaufför, också han mördad.

En av politikerna var son till en ökänd salvadoransk högerpolitiker, Roberto d'Aubuisson.

Alla de tre kidnappade satt i centralamerikanska parlamentet, en regional församling med säte i Guatemala.

Enligt guatemalanska tjänstemän var massakern på poliserna kopplad till narkotikabrottslighet. På vilket sätt var inte klart.

Hon bekräftade att fångar som gjorde revolt i Boqueron-fängelset efter polismorden tog flera vakter som gisslan.

De maskerade mördarna bröt sig in i fängelset under besökstid. Vakterna ville eller kunde inte hindra dem, sade anhöriga till fångar. De sköt ihjäl poliserna och gav sig sedan av.

Ett kriminellt nätverk har vuxit fram bland emigranter i Los Angeles i USA. Mara Salvatrucha har tusentals medlemmar i Centralamerika. De kidnappar, mördar och smugglar narkotika.

Eduardo d'Aubuissons far, som dog 1992, anklagades för att ha styrt de mordpatruller som torterade och eliminerade motståndare, främst inom vänstern, under El Salvadors smutsiga krig på 1980-talet.

Den guatemalanska tidningen Prensa Libre visade på nätet bilder av de maskerade inkräktarna i fängelset och de skjutna poliserna.

Bland de senare fanns chefen för en enhet som bekämpar organiserad brottslighet.

Enligt Reuters är korruption och brottslighet utbredda även bland politiker och polis i Guatemala. Både Guatemalas polis och centralamerikanska parlamentet har varit indragna i narkotikaskandaler på hög nivå de senaste åren. 2003 fälldes en honduransk medlem av detta parlament för smuggling av flera kilo heroin.

TT

Mer läsning

Annons